5 януари 2006 г.
Дърк Новицки - "забиващият германец"

     Годината е 1998, Медисън Скуеър Гарден в Ню Йорк Сити. Тиха лятна вечер отвън, но вътре бурната сесия по драфта в НБА.
     Идва ред на Милуоки Бъгс. "С деветия избор на тазгодишния драфт Милуоки Бъгс избират ... Дърк Новицки от Германия." Минути по късно става договарянето с Далас Маверикс и високият германец се озовава в Тексас.
     Така започва кариерата на Дърк Вернер Новицки. Роден в Германия на 19-ти Юни през 1978. Син на Йорг и Хелън Новицки, които също са спортисти. Бащата е бивш национал по хандбал, а майката е била национална баскетболистка. Сестрата на Дърк, Силке работи в немския клон на НБА. Както виждате цялото семейство на Дърк е отдадено на спорта. Какво остава за него освен да е голям спортист? Дърк е висок 2,13 м. и тежи 111,1 кг.
     През 1998 година Новицки играе в младежки турнир от името на Германия в Сан Антонио. Там отборът му побеждава САЩ и това може би е вратата пред неговата кариера.
     В Тексас започва да постига по 8.2 точки на мач, 3.4 борби и играе едва по 20.4 минути. Но скоро достига доброто постижение втори в класацията за най-голям напредък със силните 17.5 точки на мач. Играе във всичките 82 мача - пръв по този показател.
     През сезон 2000-01 Новицки става първият в историята играч на Далас в НБА, който играе 82 мача. В 80 постига над 10 точки. Регистрира 101 блока и 100 вкарани тройки.
     Следващият сезон постига успехи с националния отбор. Като капитан помага на Германия да спечели 4-то място на Европейското първенство. Печели MVР на световното в Индианаполис.
     През миналия сезон Дърк записа 53 точки в мача на отбора му срещу Хюстън. Това е най-високият в кариерата му резултат досега.
     Германецът играе в мачовете на "звездите" 4 пъти - от 2002 до 2005. Миналата година постигна 26.8 точки на мач. В най-успешния си сезон през 2002, когато Далас отидоха на финалите на Запада, Дърк игра рамо до рамо със своя най-добър приятел в отбора Стийв Наш.
     Очаквайте и други биографии на играчи от НБА. Приятен сезон!

Йордан Симеонов, баскетболен коментатор на “Старт BG”

Назад


НБА

Интернет дизайн