5 януари 2006 г.
Невидимите Граници (3)

     Преминаването през невидимите граници означава взимане на законен статут в САЩ и навлизане в американската та мечта с право на работа, кариера, дом и образование. Успелите имат право да мечтаят за бъдещето и да градят своя живот. За останалите остава паралелен свят в сянка, където хората са уморени, отчаяни, понякога примирени и нерядко изпълнени с цинизъм. Тези хора са готови да работят на мизерни и често опасни работи, без право на защита от закона, защото те са извън закона. Тези хора живеят в хроничен стрес, който съсипва здравето им, отнема гордостта им, и отнема мечтите от децата им.

     Камарата на Представителите миналата седмица направи невидимите граници още няколко метра по-високи. На 16-ти декември 2005, Камaрата на Представителите на Американския Конгрес прие законопроект, HR 4437 EN, с всеобхватни анти имиграционни мерки. Ако законопроектът бъде приет от Сената и подписан от Президент Буш, границата между САЩ и Мексико ще се превърне във фактическа военно-полицейска зона. Освен милитаризацията на границата, този законопроект ще криминализира всички имигранти без статут; ще разшири властта на щатската полиция да арестува хора, за които има подозрение, че са нелегални; ще отнеме юрисдикцията от съдилищата; ще ускори ерозията на гражданските права на имигрантите и американските граждани; ще разшири прилагането на процеса за ускорена депортация; ще разшири дефиницията на контрабанда на имигранти да включва и работодатели, членове на семейството, черкви, социални организации, и други, които се осмеляват да окажат помощ на имигрантите; ще разшири дефиницията на тежко углавно престъпление; ще създаде нови бази за депортация и недопустимост в САЩ; ще увеличи периода на задължителен арест; и ще постави нови ограничения за натурализация. Този законопроект представлява сериозна атака срещу правата на имигрантите и гражданите на САЩ.
     Той беше приет от Камарата на Представителите с 239 на 182 гласа, като 36 демократи гласуваха за него, а 17 републиканци гласуваха срещу него. Този законопроект е рожба на най-твърдите сектори на републиканската партия и има за цел да подкрепи анти-имигрантските настроения в страната.
     Законопроектът ще превърне незаконното присъствие в САЩ от нарушение на граждански имиграционен закон във федерално криминално престъпление. Законопроектът е невероятно всеобхватен и ще превърне в криминален престъпник всеки, който е в САЩ в "нарушение на имиграционния закон." Toва ще има ефект на криминализиране на 11 милиона души в САЩ, които са с неуреден статут, включително и на хора със зелени карти, които не са регистрирали новия си адрес в срок от 10 дни чрез подаване на форма AR-11 и следователно са в САЩ в нарушение на имиграционния закон. Законопроектът ще изисква незабавната депортация на работници, хванати че са нарушили закона. Според крайната версия на проектозакона, незаконното присъствие е тежко углавно престъпление (фелони) с максимум затвор 1 година и 1 ден.
     Законопроектът на Камерата на Представителите изисква увеличение на офицерите по границата и координация на дейностите между местните власти, Департамента за Държавна Сигурност и Департамента на Отбраната. Законопроектът изисква от тези Департаменти да развият план за използване на военни машини и уреди за проследяване и хващане на нелегални имигранти по границата. Това ще допринесе за милитаризиране вътрешността на САЩ.
     Поправка на законопроекта, включена с подкрепата на 50 демократи, дава право на правителството да построи ограда дълга 700 мили по границата с Мексико. Това ще принуди нелегалните имигранти да търсят още по-опасни и смъртоносни пътища за влизане в САЩ, тъй като тази ограда няма да преминава през най-недостъпните и опасни места в пустинята.
     Законопроектът представлява атака срещу всеки човек, който е обвинен, че е незаконно в САЩ. Според него, местните власти ще бъдат длъжни да изгонят без право на дело всеки, за когото има подозрения, че е нелегален, ако е в ивицата от 100 мили от границата, освен ако не е гражданин на Мексико или Канада. Законопроектът също изисква да се увеличат затворите, в които да се държат имигрантите, включително и деца, които са нелегално в САЩ.
     Друг параграф ще изисква от всички работодатели да изпратят запитване до имиграционната служба за удостоверение, че работникът има право на работа. Тази мярка ще изисква проверка, както на имигранти така и на граждани на САЩ, които без потвърждение от имиграционната служба няма да имат право да работят в САЩ. Глобите за неспазване на тези изисквания ще бъдат увеличени многократно.
     Законопроектът също така създава нова категория от "опасни имигранти", които задължително трябва да бъдат държани в затвора. Първоначалният период на задържане ще бъде 90 дни, обаче може да бъде увеличаван безкрайно. Това означава, че според този законопроект правителството ще има власт да задържи чужденци до живот, без съдът да може да прегледа законността на това задържане. Което е още по-неприемливо, защото тези хора може да бъдат задържани без присъда и без да са извършили престъпление, а само по подозрение, че са опасни имигранти.
     Други промени, внесени от този законопроект, ще елиминират лотарията за зелени карти, ще превърнат в тежко углавно престъпление фалшификацията или неправомерното използване на паспорт и други документи, дори и ако тези документи са използвани от бегълци и жертви на политически терор и домашно насилие. Освен това законопроектът прави депортируемо престъпление осъждането за едно единствено каране в нетрезво състояние (DUI).
     Въпреки мнозинството, с което този законопроект беше приет от Камарата на Представителите, той едва ли ще бъде приет без промени от Сената. Американските бизнес групи, включително Търговските Камари, са против него, защото той ще отнеме главния източник на евтина работна ръка и ще постави тежки изисквания върху американските бизнеси да проверяват и препроверяват статута и правото на работа на всичките си работници. Въпреки, че Президент Буш похвали законопроекта, тази позиция е в разрез с неговите предишни изявления, че няма да подпише никакъв закон, който да не включва програма за гости-работници, която да предложи на нелегалните в момента временен статут. Този вид програма ще бъде невъзможно да бъде осъществена, ако законопроектът стане закон, тъй като той ще криминализира нелегалните имигранти и ще ги направи недопустими за имиграционни бенефиси.
     Този законопроект е атака срещу гражданските свободи. Вероятността да бъде приет в Сената без промени е нищожна. В Сената се разглежда и друг проектозакон, който също включва увеличение протекцията на границата, но без най-драконовските мерки, включени в законопроекта на Камарата на Представителите. Версията на Сената включва програма, която ще позволи на някои хора без документи да останат в САЩ. Очаква се Сенатът да обсъди своя законопроект през февруари. След това ще бъде назначен комитет, който да съгласува разликите между версията на Сената и на Камарата на Представителите.
     Законопроектът на Сената е спонсориран от републиканеца Джон МакКейн и демократа Едуард Кенеди, и ще даде временно разрешение за работа на тези, които са тук нелегално, с това и възможността да останат докато имат работа. Програмата е по модела, предложен от Белия Дом и ще позволи на тези имигранти, които платят $500 за молбата, преминат през медицински прегледи и криминални проверки и документират, че имат работа, да останат три години. Обаче разрешението за работа и за оставане в САЩ ще бъде отнето, ако работникът загуби работата си и не може да си намери нова в срок от 45 дни, след което ще бъде депортиран. Така че участниците в тази програма изглежда ще бъдат закрепостени за работата си. Каквато и да е крайната формулировка, проектозаконът ще увеличи атаката срещу правата на имигрантите, като улесни способността на корпорациите да използват евтин труд.

     Единственият начин да се промени настроението в Конгреса е, ако гласовете в подкрепа на имигрантите станат по-силни. Тъй като имигрантите нямат право на глас, ние сме тези, които трябва да говорим в тяхна защита. В крайна сметка, става въпрос за нашите роднини и приятели.
     ***
     Целта на тази статия е да даде обща идея за закона и не бива да се счита за правен съвет. Тъй като всеки случай е различен, той трябва да бъде професионално анализиран. За вашия индивидуален случай потърсете компетентен съвет.

София Знаймер

Назад


София Знаймер
София Знаймер
е адвокат при Jasinsky Immigration Law, LLC, www.jasinsky.com и практикува имиграционно право. С нея може да се свържете на телефон 773-276-7706 или на е-мейл sofia@jasinsky.com

Интернет дизайн