5 януари 2006 г.
Питате дали да се заселите в Аризона?

     Мечти по палмите на юга...
     Наша сънародничка от Аризона ни съобщи, че тази година там пристигнали и се заселили няколко български семейства. В последно време това ставало явление. По някакво съвпадение в редакцията се обади и наш читател, който бил вече с единия си крак във Финикс, но все още се колебаел дали да стъпи здраво, с двата, на тази непозната и далечна от Чикаго земя.
     Поговорихме и с друга българка, специалист в областта на недвижимите имоти, и получихме уверението, че да се преместиш в Аризона от влажното и студено Чикаго, от северните Толедо, Питсбърг или дори Канзас - направо си е късмет и си струва!
     Затова предоставяме тази страница както на Иван Димитров и семейството му, така и на всички, които си мечтаят за промяна, топлина и слънце. И един хубав хамак, в който да се люлеят под лъчите на слънцето по бански костюм, вместо да ринат с лопата сняг по коли и къщи в Шилер Парк или Бъфало Гроув...
     Редакция "Старт"

     Аз живея във Финикс от три години и знам, че никъде другаде вече не бих се преместила.
     Отивайки си от тук, моята най-добра приятелка, която нищо друго не можеше направи, заплака като малко дете. Толкова й беше трудно да се откъсне от тази наша втора родина. После тя започна с удоволствие да се връща тук при всяка възможност и прекарваше във Финикс толкова дълго, колкото можеше.
     Финикс се намира в долина и е обкръжен от вълниста пустиня, наподобяваща планини, не много високи, но все пак достатъчно добри, за да бъде пейзажът твърде интересен.. Тези ниски възвишения разделят града на няколко части. Самият Финикс се състои от няколко района, които се възприемат като отделни градове. Glendale, Scottsdale, Tempe, Mesa, Chandler и пр. Територията на града е огромна и продължава да расте.
     Винаги над нас грее слънце. Винаги край нас е пълно с южна красота. Никога досега не съм изпадала в лошо настроение. Във Финикс се чувства един особен дъх - сладкият дъх на чистата пустиня. С нищо не можеш да го сравниш, но винаги го усещаш и дишаш с пълни гърди. Където и да отидеш на друго място, липсата му те прави неспокоен и опъва нервите ти...
     Горещините започват от април и продължават до края на септември. През октомври се изсипва чудотворна прохлада и започва райско време. Това е нашата зима.
     Различните хора различно понасят жегата. Лично аз я обичам. Но във Финикс тя също е особена. Чувстваш се като в сауна. Ако имаш в дневния си режим малко крос, трябва да ставаш рано. На обратния път към дома, ако е към седем часа сутринта, вече ще чувстваш горещите слънчеви лъчи в гърба си или направо в лицето.
     Магазините отварят врати в 7 часа и човек често ги посещава през деня - макар и само за да се разхлади там, където климатичните инсталации работят винаги добре.
     Някои хора се оплакват от монотонността на времето - няма сняг, няма сезони, нищо не се сменя. Но на два часа път от Финикс има и по-сериозни планини - там климатът е почти като у нас. През зимата и ски можеш да караш /ако се случи снежна зима/, а през лятото да си отдъхнеш от горещината. При това там са две планински вериги. Едната е Флагстаф - където има и астрономическа обсерватория, другата е позната като Show Low и Strawberry.
     Край Финикс има няколко езера, където също можеш да отидеш и прекараш чудесно своя отдих.. Или да прескочиш до чудесния мексикански курорт Sea of Cortez - само на 3 - 4 часа път от града ни.
     Почти всички многоетажни сгради имат свои басейни, имат ги също така и повечето къщи във Финикс, където те се строят и се продават заедно със сградата.
     Климатичните инсталации правят живота поносим навсякъде - у дома, в транспорта, на всички обществени места. Затова и човек не страда през лятото, стига да не му е необходимо да излезе без колата си на улицата.
     В средата на юли започва сезонът на мусоните. Той се съпътства с проливни дъждове и бури. Продължава някъде до средата на септември
     Няма нищо страшно. Не познавам хора, които не са могли да се адаптират. Напротив - мнозина се избавят от своите хронически болести - особено костно-ставни проблеми, заболявания на носа, гърлото, белите дробове и бъбреците. Също и от много видове алергии.
     Навсякъде летят колибри, палмите правят изгледа фантастичен, има безброй видове кактуси, някои от които приличат на човек. Наоколо е пълно с индиански резервати и казина.
     За Финикс и Аризона може да се разказва с часове и дни. Но това не помага. Най-добре е човек да облече фланелка с къси ръкави, да сложи над очите си широкопола шапка, да дойде, да види и да се пресели по тези места. Тук той ще намери всичко, което желае...

Марина ВЛАДИМИРОВА


     МОЖЕ ДА ДОЙДЕТЕ С ЕДИН САК ЛЕТНИ ДРЕХИ

     
Аризона е южен щат - между Ню Мексико и Калифорния. Според всеки нормален европеец - това си е пустиня. Но не мога да си обясня как в тази пустиня:
     - виреят едновременно борове и кактуси + всякакви видове храсти.
     - вода има в изобилие, за режим и профилактика никои не е чувал.
     - има чисти улици, широки булеварди и еднотипно ниско строителство.
     - всяка втора къща има басейн, за комплексите с апартаменти - това е задължително.

     Спокоен град, сравнително нов (бързо развитие в последните 50 години).
     Винаги има къде да паркираш, задръстванията по магистралите са рядкост. Средно време за пътуване до раб. място - 23-24 мин.
     Почти няма замърсяване, големи заводи и пр. няма.
     Цени - апартаменти - 1 стая/1 баня - 500-650$, 2 стаи/2 бани - 650-900$
     Ток - средно 60-80$/месец, вода - 20$, телефон - 20$

     Хората - отзивчиви, любезни отворени към имигрантите. Лесно се намира квартира, бързо се обработват имигрантски документи. Няма лошо отношение към европейците, може би защото 98% е бялото население. Пълно е с Югославяни, Поляци и др. Източно европейци. Българите са колония около 3500 , руснаци - малко.

     Има добре работеща българска църква, в която редовно се събират местните патриоти:-). Като цяло българската общност е отворена и отзивчива - (до момента аз лично само помощ съм получил.)

     Работа - безработица - 5.1%. Трудно се намира високоплатена работа, но в изобилие има свободни места за мед. сестри, детегледачки, шофьори, строителни инженери. Всеки път се учудвам как Финикс поема толкова специалисти, но неделния брои е пълен с 5-6 страници подобни обяви.
     Заплащане - мед.сестри - 10-18$/ч., Продавачи в магазини 7-11$
     Що годе квалифициран персонал(висше, англ.език) - 12-18$/ч.
     Говорим за началото.

     Отрицателности:-).. Скъпи са колите втора употреба - под 2000$ трудно се намира добре движеща се кола, но затова пък са много запазени - няма влага - няма ръжда. Плодове и зеленчуци са малко по-скъпи от други щати - няма производство.

     Има отлични училища - специално отношение, помощи като застраховки за деца и пр.

     Топло, много топло - през цялата година може да се ходи почти само по къси ръкави. Няма снягм, дъждовете са рядкост. Жегата обаче се понася по-леко отколкото в БГ - няма влага и дори пр 40о тук - си по свеж отколкото при 30о във Варна или Бургас.

     Абе може да дойдете с един сак летни дрехи... :-)

     На мен не ми допадат разни неща в Аризона - като ниските сгради(свикнал съм на панелки:-)) и движещи се хора по улиците, освен това няма нормални планини БГ тип където може да идеж на излет и затова вероятно ще търся някои ден по-БГ място.
     Но засега това е най-доброто. А пък не знам защо на всичките ми познати тук им допада - има "избягали" от NY, Tексас, Детроит, Филаделфия.. Много добре било, че нямало никакъв сняг да ринат и влага?
     Разни хора, разни идеали.

Из записките на един българин в Аризона, споделени в сайта Ide.li

Назад


Аризона

Аризона
Аризона

Интернет дизайн