5 януари 2006 г.
Българо-американска асоциация - Чикаго
БЪЛГАРСКОТО ПРИСЪСТВИЕ В ЧИКАГО


     2005-та беше четвъртата година от създаването и дейността на Българо-Американската асоциация в Чикаго. Годишното отчетно-изборно събрание този път се проведе в комфортния център за конференции, разположен на 5441 N. East River Road, който е в състава на пет шестнадесет етажни жилищни блока (известни още с названието "Апартаменти Павилиан"), в които живеят около стотина българи.
     Събранието откри президентът на БАА адвокат Цветелина Бойновска. Отчетен доклад за изминалата 2005 година и основни насоки за работа през следващата година изнесе професор д-р Никола Чаракчиев. Специален конструктивно-критичен анализ беше направен за втория Фестивал "Български дни в Чикаго", състоял се от 15 до 23 октомври 2005 година. Отбелязано беше, че през време на фестивала в Чикаго присъства Президентът на Република България Георги Първанов, на когото беше връчена и специална грамота от БАА. През време на Фестивала за първи път много активно участие взеха и служителите на Българското консулство в Чикаго. Особено внимание беше отделено на програмата на Асоциацията през 2006 година. Приети бяха 6 приоритетни направления за работа през следващата година. Определено беше третият Фестивал "Български дни в Чикаго" да се състои от 14 до 22 ноември 2006 година. На 15 октомври (неделя) се предвижда да се проведе семинарът "Правни услуги за българите в Чикаго", а на 21 ноември (събота) семинар на тема "Бизнесът на българите в Чикаго". За Националния празник на България - 3 март, се предвижда да бъдат поканени културни дейци от България. Предложено беше 2006 година да протече под мотото "Българското присъствие в Чикаго - постоянно и авторитетно". За тази цел беше учреден и специален приз с наименование "Български орел", за отбелязване развитието на българските специалисти и компании на територията на Чикаго. Това е четвъртият пореден специализиран търговски продукт на БАА през последните две години. Съобщено беше също, че отскоро към Асоциацията проявяват интерес и потомци на български емигранти от други щатове в САЩ и изявяват желание да станат нейни членове. Събранието реши също за лицата, които са били членове на Асоциацията или са поддържали членството си с прекъсване да бъде учредено званието "Почетен член на БАА".
     Събранието избра и нов петчленен Борд на директорите на БАА, който своевременно беше регистриран в регистрите на организациите с идеална цел (Non for profit organization) в щата Илинойс, за да може Асоциацията да посрещне петата година от създаването си с перфектна организация.
     Членовете на БАА се надяват, че със своите продукти и инициативи, Асоциацията ще стане привлекателно място за старт и развитие на мотивираните българи в Чикаго.

     НОВИНИ ОТ БЪЛГАРО-АМЕРИКАНСКА АСОЦИАЦИЯ
     На 3 декември 2005 година на своето годишно отчетно-изборно събрание в чест на петата годишнина от създаването си, Българо-Американската Асоциация учреди нов иновационен приз "Български орел" с цел мотивиране развитието на българското присъствие в Чикаго. Призът няма претенции за йерархична класификация на българите и ръководените от тях компании. Призът цели да подскаже появата на нови мотивирани личности и компании на американо-българския пазар и оценява лицата и компаниите главно по отношение на тяхното хармонично развитие по специално разработена за целта методика, в която присъстват и някой елементи на интелектуална собственост. На 21 октомври 2006 година (събота), през време на Фестивала "Българските дни в Чикаго", се предвижда да бъдат връчени специалните грамоти на удостоените участници.
     Заявки за участие (въпроси, корекции, допълнения, отказ) в приза "Български орел" могат да бъдат изпращани (в "тялото" на съобщението на кирилица - Cyrillic Windows или Unicode UTF-8) на адрес: bulgarian_american@hotmail.com

Български новини от Чикаго e новинарска емисия на Българо-Американска Асоциация и Български научен център. Моля изпращайте Вашата реклама, предстоящи събития, новини от Чикаго и Вашите анализи на Bulgarian_American@hotmail.com

Назад



Интернет дизайн