5 януари 2006 г.
ЗЛАТНИТЕ РЪЦЕ НА РОСИЦА

     В новата ни рубрика "Лице от България" ще ви срещнем с Росица Велчева, едно име, което се споменава често от "изпечени кулинари", с други думи от хората, които знаят къде се готви добре и къде да отидат добре да се нахранят сами или да направят реверанс на гостите си. Росица работи като помощник-готвач в познатото софийско заведение "Бистро Игълс".

     Факт, който първо научаваме за нея е, че младата жена стои на достойно място в йерархията на известните готвачи - повечето от тях здрави и силни мъже. Нейното женско присъствие, обаче, облагородява техните редици и внася малко романтика в тази трудна и, бих казала, отговорна професия.
     При нашата среща проведохме един много сърдечен разговор - по женски. Разказахме си отначало какви филми гледаме, какво правят децата ни, какво може да си купи една жена за празниците при тази скъпотия, дето се задава...
     После разбрах, че Росица е родена в София, завършила е специалността Хранително-вкусова промишленост, което значи, че е отлично школувана за своята професия.
     Работи от десет агодини в бранша. Има две деца - на 10 и на 12 години и цялото й време, след работа, е заето с тях.
     Като готвач в "Игълс" е от 2000-та година и е много доволна от условията за труд. А най-вече - от това, че тук може да прави отлични специалитети.
     Родена под зодията "Овен", Росица твърдо отстоява своята позиция - човек не трябва да спира на някакво стъпало в професията си! И тя се усъвършенства постоянно - ходи на курсове, гледа как работят и разговаря с прочути наши готвачи, но не забравя в същото време да свери часовника си и с онези български възрастни жени, които правят приказни ястия - макар и само в своя дом. От тях Росица е научила много.
     Има ли време за хоби? Има, разбира се. Нейният усет в бродерията и шевиците я кара да се занимава често с тях и да се радва, когато постигне нещо хубаво. Обича планината и се качва с децата си до "Алеко" винаги, когато се "отвори прозорец".
     Такава е майсторката на хубавите гозби в "Бистро Игълс", жената чийто труд прави хората щастливи не по-малко от написаната добра статия във вестника или добре ушитата риза... За нейния честен и всеотдаен труд мнозина й изпращат специални новогодишни поздравления и пожелания. Каза ми, че ги събира в една кошница - когато я напълни - ще почерпи всички колеги и приятели. За признанието, което я радва и прави щастлива...

Радост Константинова

Назад


Росица Велчева
Росица Велчева със семейството си

Интернет дизайн