5 януари 2006 г.
ИЗКУСТВОТО ДА УБЕЖДАВАШ
Интервю на Николета Кравченко с Даниел Фредрик - преподавател в Американския колеж в България


      Даниeл Фредрик пристига в България преди година и половина и преподава реторика в Американския университет.
      "Дойдох в България, защото смятам, че след промяната демокрацията в страната ви има полза от реторика - изкуството да убеждаваш" - споделя професор Фредрик. "Законите, правата и политиката не се диктуват от един човек, а от хора с идеи, които трябва да бъдат балансирани и оспорвани. Надеждата е, че един ден най-добрите аргументи ще доминират и те ще представляват желанията на хората."
      Даниел Фредрик взема докторска степен по реторика в Християнския Университет в Тексас, Америка. Преподавал е реторика, журналистика, литература, логика, ораторско изкуство и китара в Съединените Американски Щати. Преподава реторика и ораторско изкуство, както и журналистика в Американския Университет в България. Любимият му предмет е реторика, а занимание - журналистиката. Има няколко издадени книги за реторика и в момента работи над още една със заглавие "Rhetoric Society Quarterly," която ще излезе през 2006. Бил е говорител на множество конференции - в Атина, Рим, Тексас и др.
      Неговото старание е учениците на Американския Университет в България да вземат предлаганата като втора специалност реторика, тъй като това е рядко изучаван предмет в Американските университети за бакалавърска степен. "Има много причини, поради които съм, ще бъда и мога да остана в България. Едната от тях е реториката. Надявам се, че учениците ще оценят нейните предимства" - споделя Фредрик. "Писането е неотложна част от живота на студента, тъй като развива умения за разпределяне на време, критика, организация и най- вече фокус върху себе си. Спомага да дадеш всичко от себе си" - добавя Фредрик.
      Даниел Фредрик е очарован от повечето български студенти. "Някои студенти са блестящи, надминават американските, на които съм преподавал, въпреки че английски не е техният роден език" - отбелязва професорът. Но във всяко правило има и изключения. Той забелязва, че има и хора, които губят времето си в час. "Но като цяло съм очарован от българските студенти," добавя Фредрик.
      "Целта е учениците да оползотворят американското образование и специалностите предлагани тук, защото това ще им помогне в бъдещата кариера. Тези, които са убедителни, ще имат предимство над други, които не могат да се докажат" - добавя Фредрик.
      Неговият опит като преподавател в Университета показва, че в амбицията си да успеят в своята бъдеща кариера, учениците имат едностранно виждане. Те пропускат възможността да използват предметите, които не са част от тяхната специалност, като предимство. Той се учудва, че те не разбират ползата да учиш изкуство, история или реторика, например, паралелно със своята бизнес специалност. "Учуден съм, че учениците не се увличат в реториката. Човекът в бизнеса би трябвало да умее да убеждава" - отбелязва Фредрик.
      България е страна, която привлича Фредрик не само като място за работа, но също и със своята красива природа и дружелюбни хора. Градът, който най-много е впечатлил професора, е Пловдив. Той разказва как се въодушевява от старинната част и красотата му всеки път, когато е там. Освен от Пловдив, Фредрик е впечатлен и от уникалността на Рилския манастир.
      Но безработицата и бедността са фактори, които изглеждат обезпокоителни за Фредрик. За разлика от Америка, където след като завършиш колеж, можеш да си намериш успешна работа, в България нямаш гаранция за добра професионална реализация.

Николета Кравченко

Назад


Американски колеж - България
Американски колеж - България

Интернет дизайн