5 януари 2006 г.
ДЕЦАТА НА АМЕРИКА

      Математиката върви с цигулката
      16-годишният Майкъл Уискарди от Калифорния стана победител в ежегодния конкурс на Siemens в областта на естествените и точните науки. Премията от 100 000 долара е може би най-голямата, която получава толкова млада персона за достижения от такъв характер. Майкъл бил перфектен в своята разработка на конкурсните задачи, но споменал, че има още едно увлечение, което за него има еднаква цена с математиката. И това е цигулката. Той свири едновременно в два оркестъра в Сан Диего.

      Пушенето в американското училище става демоде
      В края на 2005 година Докладът на Националния институт по здравеопазване на САЩ публикува няколко добри показатели, засягащи американското училища. В горните класове се забелязва почти драстично намаляване на пушачите, където процентът е спаднал почти на четвърт в сравнение с 2002 година. Намалява и употребата на алкохол, стероиди и леки наркотици.

      Нов американски рекорд
      Една ста-а-ра, престара народна мъдрост казва, че едно дете в семейството е проблем, две деца - утеха, 3 деца - стабилност, 4 деца и повече - благодат Божия! Американците от украински произход Владимир и Зинаида Черненко заявяват, че техните деца са Дар Божий, те са им големи помощници в семейството и източник на постоянна радост.
      Владимир и Зинаида са най-многодетните родители в САЩ. Доскоро рекордът принадлежеше на семейство от Арканзас. Те имат 16 деца. Но в началото на декември на украинците се роди седемнадесето дете, наречено Дейвид.
      Семейството твърди, че година и половина след сватбата им нямали деца и изпаднали в дълбока депресия, защото решили, че това е някакво наказание за извършени от тях грехове. Но, съвсем неочаквано, се появява първенецът Сергей, който сега е на 22 години и се започва! Сега списъкът е следния:
      Сергей, Лиля, Андрей, Дмитрий, Анатолий, Людмила, Анна, Виталий, Оксана, Светлана, Инна, Вячеслав, Пол, Диана, Алина, Тимоти, Дейвид. 11 от тях са родени в Украйна, 6 - в САЩ, 9 са момчета, 8 - момичета. Зинаида не изключва възможността да роди още деца.
      Черненко е в САЩ от 8 години, но говори съвсем слабо английски, Зинаида говори само украински и руски. Черненко работи като охрана и като "байчо" в едно училище. Семейството живее в седемстайно жилище. За транспорт им служи 15-местен микробус, който явно вече отеснява.

      Игрите за възрастни - забранени за децата
      Хилари Клинтън и още двама сенатори - Джо Либерман и Ивен Бей представиха в Сената федерален законопроект, с който се забранява продажбата на видеоигрите "Само за възрастни" на деца. Въпреки, че за мнозина истинската стъпка е забраната за производство на такива игри, все пак и известна преграда пред детското любопитство има своето значение.
      Известно е, че САЩ е страната, където се тиражират огромно количество видеоигри, в които има и еротика и насилие и разнопосочно криминале. Някои от тези игри произвеждат закоравели човеконенавистници, други всяват жестокост, трети - поквара. Има дори игри, при която се пролива истинска кръв. Човек седи пред компютъра си в топлата стая, направлява с мишката истинска карабина на хиляди мили от него, избира си дадено животно в специален резерват, прицелва се и го убива. Само душевни изроди могат да изпитат удоволствие от такава игра, но светът явно полудява и компютърът му помага в това.
      Празниците около Рождество Христово и Нова година са истинската "жетва" за производителите на видеоигри, които печелят милиарди и не се спират от морални комплекси. Електронните игри са най-разпространеният вид подаръци. За съжаление те стават все по-агресивни и крайно неподходящи за деца.
      Новият законопроект забранява продажбата им на лица по-млади от 17 години. Нашият щат Илинойс е първият, който прие подобен закон и беше последван от Мичиган и Калифорния.

      Познато и непознато за българчета
      Над 6 милиона американски деца прекарват всяка година в специални лагери за почивка и оздравителни процедури.
      В САЩ има около 10 хиляди такива кътчета сред най-красивите и подходящи по климат места.
70 процента от лагерите са частен семеен бизнес, 25 процента са на различни некомерчески организации, 5 процента са на големи компании.
      Родителите на всяко дете плащат средно по 2 500 долара за една смяна, която трае 4 седмици. Цялата тази лятна оздравителна индустрия носи около 11 милиарда приход на собствениците.
      Освен общите детски лагери, съществуват и специални - например комплекси за деца с наднормено тегло, а и католици и евреи са се погрижили с особено внимание за децата си. Съществуват спортни лагери за бъдещи шампиони или просто за по-добро укрепване на нуждаещите се деца. Болшинството етноси имат свои лагери за децата, но за съжаление българската общност не е от тях. Има лагери за умствено недоразвити деца и дори лагери за... деца хомосексуалисти! Нещо, което болшинството хора не могат да го проумеят...
      Сред най-прочутите детски лагери е този на NASA - Космическата агенция на САЩ. Там, в продължение на 5 дни, децата тренират на същото оборудване и апаратура, което се ползува и от самите космонавти. Те "построяват и пускат космически ракети", пътуват симулативно в Космоса, слушат лекции от най-добрите специалисти на NASA.
      Сред най-престижните детски лагери е и Националният Научен Лагер /National Youth Science Camp/, разположен в Западна Вирджиния.
      Губернаторът на всеки от 50-те щата избира по двама от най-способните и обещаващи випускници на средното училище и ги изпраща в този лагер. Лагерът осигурява пълната издръжка на тези 100 елитни американчета. Учени от цял свят са канени специално да четат лекции от областта на високите технологии. Децата могат сами да правят научни експерименти под ръководството на изключителни специалисти. След четирите седмици децата отпътуват за Вашингтон, където завършват своя отдих с тържествен обяд в Конгреса на САЩ, заедно с конгресмени и сенатори.
      Мнозинството от българските деца в американските училища са сред отличниците и изпъкват сред останалите. Но не знаем дали някога българче е попадало в числото на избраните.
      За съжаление нашата общност все още няма свое лоби, ние сме все още твърде незабележими и вечно заети със собствените си банални кахъри за преживяване, за изясняване на политически и икономически отношения помежду ни и така не остава достатъчно време да се направи по-сериозна стъпка за благото на цялата общност. В която влизат и нашите деца.

Дежурен редактор
По материали на Washington ProFile


Назад


ДЕЦАТА НА АМЕРИКА
Най-богатото с деца семейство в Америка. Владимир и Зинаида Черненко заявяват, че техните 17 деца са Дар Божий

ДЕЦАТА НА АМЕРИКА
Избраните ученици от 50-те щати на Америка на една снимка за спомен от Младежкия научен лагер - Западна Вирджиния.

Интернет дизайн