17 февруари 2005 г.

ЙОГА - ЕДНА ДРЕВНА НАУКА, ЗАВЛАДЯЛА МОДЕРНИЯ СВЯТ!
ХРАНЕНЕ

      По същия начин месоядните животни разкъсват своята плячка напълно, за да намерят необходимите хранителни вещества (белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерални соли), които са повече в кръвта, черния дроб, далака, бъбреците и гръбначния мозък, отколкото в мускулите. Средната продължителност на живота на ескимосите е между 20 и 26 години! Умират, станали жертва на атеросклерозата, причинена от месоядната храна. Едва през последните десетилетия, благодарение на съвременния транспорт, доставящ пресни плодове и зеленчуци, животът на ескимосите се удължава.
      Хората, които ядат месо, извличат необходимите хранителни вещества, както и натрупаната в растенията слънчева енергия по косвен начин, т.е. "от втора ръка". Енергията, която се намира в месото, е тази енергия, която животното не е изразходвало. Растителната храна е оригиналният източник на всяка животинска енергия. Вегетарианците имат предимство пред месоядците, че получават всички хранителни вещества, витамини и кондензирана в тях слънчева енергия по пряк начин, което очевидно е много по-полезно.
      Месната храна причинява на човека доста страдания, дори ужасни болести - атеросклероза, хипертония (високо артериално налягане), рак, подагра, ревматизъм, главоболие, нервност, епилепсия, язва, диспепсия (лошо храносмилане), глисти, трихиноза (т. нар. смъртоносна трихина в свинското месо) и др. В последно време у нас с "процъфтяването" на спекулата зачестиха случаите на заболяване от трихиноза в резултат на консумацията на месо, неподложено на санитарно-хигиенен контрол.
      Много лекари доказаха, че голям брой болести, от които се оплаква цивилизованият свят, се дължат на натрупаната пикочна киселина в мускулите и кръвта в резултат на консумацията на месо. Честотата на заболяванията от грип е много по-голяма сред народите, известни като големи потребители на месо (германци, англичани, американци и др.) в сравнение с народите вегетарианци или консумиращи по-малко месо (индуси, японци, корейци, виетнамци и др.). Един лекар, прекарал дълго време сред арабските народи, които не ядат свинско месо и съвсем малко друго месо, не срещнал никакъв случай на рак или инфаркт. Ракът обаче се увеличава в страните, където консумацията на месо нараства. Преди повече от 40 години лекарите Верньоил от Париж и Ру от Лозана съобщиха сензационната за тогавашното време новина, че свинското месо причинява рак. А ето и някои съвременни мнения, подкрепящи тезата за вредността на месото. Известният френски онколог д-р Бернард Серу, директор на противораковия център в Монпелие, в научния си труд "С лице срещу рака" (издателство "Роше", 1985 г.) пише:
      "Ракът на дебелото черво засяга двата пола и е един от видовете, най-често срещан у жената заедно с рака на дробовете и на гърдата, както и при мъжете заедно с този на белите дробове и на простатата. Установено е, че във Франция годишно има 25 000 нови случая на заболяване от рак на дебелото черво, от които всяка година умират 15000. Същевременно в САЩ заболяват годишно 140 000 американци, от които умират 70 000 на година. Този вид рак е типичен за богатите и индустриално-развити страни, в които се употребява храна, изобилствуваща на захари, животински белтъчини и мазнини, без да смятаме прекомерната консумация на месо. Едно такова хранене със слаба консумация на плодове и зеленчуци води до недостатъчност на витамините С и А, които са защитници на лигавицата на дебелото черво и по този начин позволяват да се намалят рисковете от рак на дебелото черво. Доказано е, че при адвентистите в САЩ, живеещи в Калифорния, чиято храна се състои предимно от мляко, млечни продукти, плодове и зеленчуци, както и при мормоните, които живеят в Юта, не консумират месо и никакви възбуждащи питиета (алкохол, чай, кафе) и не пушат, рискът от рак е съвсем малък. Същото е в Индия и някои изостанали слабо развиващи се страни, които се хранят предимно със зеленчуци, т.е. при слаба консумация на животински мазнини тази болест не се среща."
      Накрая в своя труд д-р Серу препоръчва на съвременния човек да избягва месото, животинските мазнини, запържените ястия, скарата - кебапчета, кюфтета, и да замени тези храни с обилно ядене на пресни плодове и зеленчуци, богати на витамини, и то най-вече на С и А, с което се обезпечава най-добрата, най-ефикасната профилактика на рака на дебелото черво.
      Интересни са изследванията на специалистите от медицинския колеж на Харвардския университет и на специализираната женска болница в Бостън, които доказват, че говеждото, агнешкото и свинското месо трябва все по-рядко да присъствуват на трапезата. Вълната срещу червеното месо и тлъстините набира скорост. Напоследък в две известни западни списания - "Тайм" и "Ню Сайънтист", се появиха публикации. Впрочем предупреждението срещу месото и мазнините не е от вчера, но има нови детайли, и то отнасящи се за жените. Шест години 88 751 жени от 34 до 59 годишна възраст са били под зоркото око на споменатите специалисти, които установили, че представителките на нежния пол, хапващи си всеки ден било бифтек, било агнешки котлети, било свинска пържола (слава богу, нашите жени в близко време не са заплашени от такива рискове), са подложени на два пъти и половина по-голям риск да се разболеят от рак на дебелото черво, отколкото тези, които правят това веднъж месечно. В същото време млечните продукти, независимо от количеството им и съдържанието на мазнини, не са включени сред виновниците за страшната болест. Рискът нараства, ако традиционните за някои народи зеленчукови и плодови храни рязко бъдат сменени. Такъв например е случаят с японците. Затова и д-р Уолтър Уилът, професор по физиология и диетология в Харвардския университет, заявява: "Колкото по-малко месо, толкова по-добре. Добре е то да се яде само от време на време, а още по-добре е изобщо да не се яде." Тъй като той е ръководител на изследванията, можем да му повярваме, а екипът му разполага с необходимите статистически данни, доказващи, че месото е канцерогенно.
      Месната храна е една от причините за разваляне на зъбите: парченцата месо, останали между зъбите, започват да гният и по този начин са добра почва за развитие на кариес. Така че месото започва вредното си действие още с влизането си в храносмилателния канал - в устата то руши зъбите, в стомаха и червата образува отрови, които, прониквайки в кръвта и мозъка, предизвикват болестни състояния в цялото тяло. Месото оказва вредно действие върху бъбреците. Преди много години немският химик Леман установи, че голямото количество пикочна киселина, произведено от месната храна, се дължи на увеличеното количество отровни вещества (най-вече урея), които бъбреците трябва да отделят. Най-сетне прекалената употреба на месо е причина за екземи и други кожни болести. Консумацията на месо става често причина за силни отравяния на организма, някои от които са смърто носни. Отравяния стават с консервирано месо, салами, развалено месо, рибни консерви и др., особено когато се комбинират със стари или развалени яйца. Подобни отравяния с плодове и зеленчуци не са регистрирани досега. Месото е възбуждащо средство, което го прави ценно за някои хора. Като всеки възбудител и наркотик след началната фаза на удоволствие и високо самочувствие следва фаза на депресия и за да се възстанови фалшивото добро настроение, е необходимо да се прибегне до други възбудителни средства - кафе, силен чай, тютюн или алкохол.
      Следва

Назад


Хранене

Интернет дизайн