Нова електронна платформа за издаване и подмяна на документи за сaмоличност

Стотици хиляди българи, живеещи зад граница, ще бъдат облекчени с издаване и подмяна на документи за сaмоличност по електронен начин.

Въпрос на няколко месеца е Министерство на външните работи да пусне на интернет страницата си електронна платформа, чрез която емигрантите ще могат да подават заявление до МВР за преиздаване на паспорт или лична карта, пише Труд.

Сега емигрантите са принудени да пътуват на далечни разстояния, за да стигнат до посолство или консулство, където могат да подадат заявление.

Министерството на външните работи вече приключва работата си по изпълнение на проект за внедряване на електронни услуги „Е-консулски услуги”. Условието за използване на платформата е потребителят да притежава квалифициран електронен подпис, да има валиден български личен документ в последните 59 месеца преди подаването на заявлението и да има снети необходимите биометрични данни. Заплащането на заявените услуги също ще става по електронен път.

За въвеждането в експлоатация на посочените електронни услуги е необходимо да бъдат направени изменения и допълнения в два подзаконови нормативни акта – Правилника за издаване на българските лични документи и Тарифа № 3 за таксите, които се събират за консулско обслужване в системата на Министерството на външните работи по Закона за държавните такси. Допълнително в Тарифа № 3 се предвижда и отмяна на текст, касаещ услуга, която вече не се извършва, а именно – подновяване валидността на паспорт.

Получаването на документите в България няма да е проблем, тъй като при подаване на заявлението може да се посочи лице, което ще вземе документите от МВР. Паспортът и личната карта могат да бъдат изпратени чрез куриерски услуги. В момента посолствата и консулствата също използват куриери за доставка на поща с лични документи.

Електронният подпис също може да бъде издаден дистанционно. В България има няколко фирми, които са лицензирани за издаване на електронен подпис. Цената за година е между 24 лв. и 48 лв.

Дори и с цената за електронен подпис и куриерската такса услугата се очаква да бъде по-евтина от текущата в България и чужбина.

 

Източник: dunavmost.bg

 

You may also like...