Национален референдум относно електронното гласуване

ГЛАСУВАНЕ ОНЛАЙН? НА РЕФЕРЕНДУМА РЕШАВАШ ТИ!

Кампания за активно гражданско участие в национален референдум за въвеждане на дистанционно гласуване по електронен път – 25 октомври 2015 г.

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

На 25 октомври 2015 година ще се проведе референдум, който има важно значение за вашата връзка с България. Тогава ще можете да изразите своето мнение дали да гласувате дистанционно по електронен път при провеждането на национални избори и референдуми. Въвеждането на възможност за дистанционно гласуване по интернет ще позволи не просто да реализирате своето право на български граждани и да гласувате. То ще позволи да запазите Вашата връзка с България и може да бъде първата стъпка към Вашето по-активно участие в живота на страната ни.

Bulgaria - vote online

В България все още не е утвърдена традицията за провеждане на преки допитвания, в които гражданите да изразят своята позиция по важни въпроси, които ги засягат пряко. Често провеждането на избори не мотивира гражданите да гласуват заради обичайното разминаване между очакван и реален избор. Проведеният през 2013 година референдум в България показа, че българите не вярват, че гласът им има значение. Не допускайте тази грешка отново. Отказът да се използва референдума като средство за изразяване на волята отнема на гражданите реална възможност да направят избор за себе си. Апатията може да даде допълнителен аргумент на политиците да пренебрегнат волята на избирателя, под предлог че хората не желаят да използват пряката демокрация, защото не я разбират, защото не се интересуват от пряко участие в управлението на страната или защото се доверяват на политиците да направят избор вместо тях.

Предстоящият референдум дава възможност подобни неверни твърдения да бъдат отхвърлени. Той предоставя реална възможност на българите да се произнесат по тема, която е от значение за бъдещите избори, които те могат да направят. Вие можете да наложите референдума като средство за вземане на решение по важни за гражданите въпроси и да отнемете на политиците възможността да избират вместо вас. Активната позиция ще даде важни аргументи за това, че българите са достатъчно зрели, за да използват механизмите за управление, които демокрацията им дава вече 25 години, но които не са използвани достатъчно често.

Вие имате мнение по въпроса за електронното гласуване и трябва да го изразите публично, за да бъде чут Вашият глас. Наложете своята воля над тази на политиците и им покажете, че сте наясно с вашите права. Гражданите трябва спечелят референдума! Вие сте на ход!

Асоциация „Прозрачност без граници” (българското представителство на международната антикорупционна организация Transparency International) стартира кампания, която има за цел да насърчи участието на българските граждани в референдума. За да подкрепим вашето участие в референдума, ще подготвяме и изпращаме материали, с които да ви информираме и да подкрепим участието ви. Ще организираме кампания в националните медии, посветена на референдума и ще отправяме своите предложения към институциите, за да подготвят добре референдума.

Въз основа на нашата експертиза при провеждането на избори считаме, че най-първата стъпка за осъществяване на вашите права е създаването на условия за откриване на максимален брой секции в чужбина.

 

ОТКРИВАНЕ НА СЕКЦИИ В ЧУЖБИНА

 Първото условие за вашето участие е ОТКРИВАНЕТО НА СЕКЦИЯ В БЛИЗОСТ ДО ВАС.

За да се открие секция трябва да са подадени ПОНЕ 40 ЗАЯВЛЕНИЯ на български граждани, които живеят в дадено населено място, и законите на съответната държава да позволяват това.

Заявленията се подават по два начина:

  1. По обикновената поща (не e-mail) ДО ДИПЛОМАТИЧЕСКОТО ИЛИ КОНСУЛСКОТО ПРЕДСТАВИТЕЛСТВО в страната, в която живеете. Заявленията се изпращат на хартия, в оригинал, съдържащ собственоръчен подпис. Срокът е 29 септември 2015 г.

За да улесним Вашето участие изпращаме формуляра на заявлението за гласуване в чужбина, който е одобрен от Централната избирателна комисия (pdf формат).

  1. Директно на ИНТЕРНЕТ СТРАНИЦАТА НА ЦЕНТРАЛНАТА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ, чрез попълване на е-формуляр. Сайтът на ЦИК е: cik.bg.

Формулярът e достъпен на: https://www.cik.bg/foreign_register_2015. Срокът е 29 септември 2015 г.

Подаването на заявления е важно както за създаването на секции в градове, в които не са съществували преди това (вижте приложения файл със секциите, формирани на исторически принцип и ако не откривате града, в който живеете, подайте заявления – необходимият минимум е 40 броя), така и за откриване на по-голям брой секции в големите градове (за да можете да гласувате без да чакате на опашки в изборния ден).  В големите градове ще бъдат открити отделни секции на всеки 500 души, подали заявления.

Секции могат да се образуват  и въз основа на ПРЕДЛОЖЕНИЕ ОТ ОРГАНИЗАЦИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ. Предложението се отправя до ръководителя на дипломатическото или консулското представителство в държавата, в която живеете. Срокът отново е 29 септември 2015 г.

Регистрирайте се, за да участвате в референдума! Това е ваше право! Изпратете тази информация и бланката на заявлението на ваши приятели и сънародници!

 

АСОЦИАЦИЯ „ПРОЗРАЧНОСТ БЕЗ ГРАНИЦИ”

TRANSPARENCY INTERNATIONAL – BULGARIA

 

You may also like...