Писмо от посланик Елена Поптодорова във връзка с подготовката и провеждането на Национален референдум на 25 октомври 2015 г.

10 септември, 2015 г.

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ, 

С указ № 163 президентът Росен Плевнелиев определи 25 октомври 2015 г. за дата за произвеждане на национален референдум с въпрос: „Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите”.

Българските граждани, които желаят да гласуват в чужбина, могат да подават заявления за гласуване в срок най-късно до 29 септември 2015 г. Образецът на заявление е достъпен на електронен адрес: http://www.mfa.bg/bg/pages/170/index.html .

Попълнените и саморъчно подписани заявления могат да бъдат подадени лично или изпратени по пощата чрез писмо или чрез куриерска услуга до съответното дипломатическо или консулско представителство на Република България. Допуска се изпращането на повече от едно заявления в един пощенски плик, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице.

Не се приемат сканирани заявления, изпратени по електронна поща.

Електронни заявления могат да бъдат подавани през интернет страницата на Централната избирателна комисия (ЦИК) на електронен адрес https://www.cik.bg/foreign_register_2015 .

Избирателни секции могат да бъдат образувани на следните основания:

  1. В дипломатическите и консулските представителства (ДП и КП) на Република България при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват чрез подаване на заявление в срок до 29 септември 2015 г.
  2. В населените места, в които няма дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 40 избиратели, заявили желание да гласуват в същия срок.
  3. Независимо от наличието и броя на подадените заявления – в населените места, където на проведени до 5 години преди изборния ден избори е била образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100 избиратели.

Списъкът на тези места бе обявен от ЦИК с решение № 1828-МИ/НР от 04.09.2015 г., като на територията на САЩ ще бъдат открити избирателни секции в следните населени места: Атланта (Джорджия), Бостън (Масачузетс), Брумол-Филаделфия (Пенсилвания), Вашингтон (Окръг Колумбия), Дес Плейнс (Илиной), Лас Вегас (Невада), Лос Анджелис (Калифорния), Ню Йорк Сити (Ню Йорк), Олбани (Калифорния), Сейнт Питърсбърг (Флорида), Сънивейл (Калифорния), Форт Лодърдейл (Флорида) и Чикаго (Илиной), Шилер парк (Илиной), Далас (Тексас), Денвър (Колорадо), Детройт (Мичиган), Конкорд (Калифорния), Маунтинсайд (Ню Джърси), Медисън (Илиной), Нейпълс (Флорида), Норуолк (Кънектикът), Сан Диего (Калифорния), Сан Франциско (Калифорния), Сейнт Пол (Минесота), Сиатъл (Вашингтон), Финикс (Аризона), Хаянис (Масачузетс), Хюстън (Тексас), Шамбърг (Илинойс), Ървайн (Калифорния), Куинс (Ню Йорк)

  1. По предложение на ръководителите на ДП и КП до ЦИК, направено не по-късно от 2 октомври 2015 г., мотивирано въз основа на общия брой подадени заявления или на общия брой на гласувалите на предходни избори, включително и когато броят на подадените заявления за определено място е по-малък от 40;

Когато броят на желаещите да гласуват е повече от 500, се образуват допълнителни избирателни секции в съответното населено място.

Съставите на секционните избирателни комисии (СИК) се определят с решения на ЦИК, като МВнР има ангажимент да предложи по един член за всяка СИК и резервни членове.

ЦИК определя окончателно в срок до 3 октомври 2015 г. населените места, в които следва да бъдат създадени избирателни секции и техния брой.

Изборният ден ще продължи от 6.00 часа до 19.00 часа местно време.

Пълна и актуална информация за организирането и провеждането на гласуването зад граница се публикува на разкритата за целта информационна секция на интернет страницата на МВнР „Национален референдум 2015” на адрес http://www.mfa.bg/bg/pages/160/index.html . Информация за организирането и провеждането на изборите на територията на САЩ се публикува на интернет-страницата на посолството на Република България във Вашингтон http://www.bulgaria-embassy.org.

 

Във връзка с гореизложеното, се обръщаме към Вас с молба за съдействие за следното:

  1. Разпространение на настоящата информация с всички подходящи комуникационни средства до всички български граждани, с които имате контакт, както и до съответните организации на българската общност в САЩ.
  2. Определяне на лица за контакт, които да поддържат постоянна връзка и да обменят информация с посолството по всички въпроси, свързани с организирането и провеждането на референдума;
  3. Предлагане на членове и резервни членове на секционните избирателни комисии;
  4. В населените места, където няма дипломатически представителства, но ще бъдат образувани избирателни секции:
  • Осигуряване на подходящи помещения, в съответствие с изискванията на чл. 218 от Изборния кодекс;
  • Набавяне на необходимото оборудване – урни и оборудване за „тъмни стаички“, осигуряващо тайната на вота;
  • Съдействие за осигуряване на необходимата техника – компютър, скенер с необходимия софтуер, копирна машина, връзка с интернет.

 

Основно лице за контакт във връзка с организацията и провеждането на изборите в посолството на Република България във Вашингтон е г-н Валентин Дончев, консул, e-mail: consulate@bulgaria-embassy.org, тел: 202 387 5770; 202 387 0174. Приложен е списък на данните за контакт с ДП и КП на територията на САЩ.

 

Благодаря предварително за съдействието и като изразявам увереността си, че с Вашата решаваща подкрепа ще успеем да организираме и проведем успешно на територията на САЩ гласуването на националния референдум, оставам с уважение,

ЕЛЕНА ПОПТОДОРОВА

EMBASSY OF the REPUBLIC OF BULGARIA

Washington D.C.

You may also like...