22 храни за детоксикация

От време на време тялото ни има нужда от детоксикация. Най-лесният начин да се отървете от натрупаните токсини, е като прибавите към диетата си храни с детоксикиращ ефект.

detox food

20 храни за детоксикация

Подбрахме за вас 22 от най-добрите храни за детоксикация. Вижте ги.

1, 2 Лукът и чесънът – миризливи, но чудесни детокс храни. Съдържат флавоноиди, които стимулират производството на глутатион, най-добрият антиоксидант за черния дроб.

3 Лененото семе съдържа фибри, които помагат на тялото ви да изхвърли токсините, натрупани в храносмилателния тракт.

4 Резене (фенел), познат още като див копър, е богат на витамин С, който има антимикробно и антиоксидантно действие. Богат на фибри, с малко калории – идеален за детоксикация.

5 Копърът е богат на витамини. Освен това съдържа антиоксиданти, които активно се борят със свободните радикали и ги неутрализират.

6 Корен от глухарче действа диуретично, като повишава производството на урина, с която се изхвърлят токсините.

7 Киселото мляко съдържа пробиотици, които стимулират храносмилането и естествените имунни сили на организма.

8 Магарешкият бодил е едно от растенията, които най-добре пречистват черния дроб. Консумирайте го след консултация с лекар.

9 Лимонената трева е особено популярна билка в Азия. Тя помага за изчистването на няколко органа едновременно – бъбреци, пикочен мехур, храносмилателна система.

10 Магданозът съдържа витамини А,С и К, които защитават бъбреците и пикочния мехур, като ги изчистват от токсините.

11 Босилекът има антибактериално действие и съдържа антиоксиданти, които защитават черния дроб. Активни съставки в босилека, наречени терпеноиди, помагат за храносмилането и детоксикацията на организма.

12 Куркумата е популярна детокс храна в Аюрведа. Смята се, че подпомага функцията на черния дроб.

13 Боровинките защитават организма от увреждане на ДНК клетките. Също така се борят срещу лошите бактерии в отделителната система и предотвратяват инфекции.

14 Ананасът съдържа естествен ензим, който прочиства червата и подобрява храносмилането

15 Целината съдържа куп антиоксиданти, които помагат на тялото ви да се отърве от натрупаните метали. Освен това целината има антибактериално действие за повишаване на имунитета.

16 Джинджифилът е една от най-силните храни за детокс. Подпомага функцията на черния дроб, подсилва метаболизма и изхвърля вредните вещества. Затова и толкова често участва в диети.

17 Авокадото доставя мононенаситени мастни киселини, полезни за сърцето. Авокадото съдържа и антиоксиданта глутатион, който пречи на абсорбирането на някои мазнини.

18 Артишокът съдържа антиоксиданти, които помагат да доброто функциониране на черния дроб. Освен това тези антиоксиданти водят до ускорено обработване на мазнините.

19 Цвеклото съдържа беталаин, фитонутриенти, причина за наситения му вкус. Този беталаин има противовъзпалително и регенериращ действие върху черния дроб – един от филтрите на организма ни.

20 Броколите са сред зеленчуците с най-силни антиоксидантни свойства. Смята се, че редовната им употреба намалява риска от рак.

21 Бадемите са най-добрият източник на витамин Е. Също така съдържат фибри, калций, магнезий и протеин, които стабилизрат кръната захар и премахват вредните вещества, натрупани по храносмилателната система.

22 Зеленият чай е може би най-полезният чай за детоксикация. Кафеинът е причина за диуретичния му ефект, който предотвратява задържането на вода.

 

You may also like...