БЪЛГАРКА НА ГОДИНАТА 2013

Държавна агенция за българите в чужбина към Министерския съвет на Република България обявява началото на Петото издание на годишното отличие „Българка на годината”. С тази инициатива ДАБЧ иска да обърне внимание на цялата общественост към значимата роля на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа.

Предложения за носителки на наградата се приемат в Държавната агенция за българите в чужбина от 18 октомври 2013 до 15 януари 2014 г.

Годишното отличие на ДАБЧ е на името на българската светица Злата Мъгленска, чиято памет всяка година се почита от Българската православна църква на 18 октомври. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство.

Великомъченицата Злата Мъгленска е родена около 1775-1780 г. в с. Слатина (Хриси), Мъгленско (Южна Македония, днес в Гърция). Красивата девойка е отвлечена от богат местен мюсюлманин, който иска да я вземе за жена. Младата българка е подложена на натиск да се откаже от своята християнска вяра и български род – отначало със съблазнителни обещания и дарове, преминали в систематичен тормоз и грубо насилие. Злата остава непоколебима и пред увещанията на своите роднини, с възмущение отхвърля техните страхове и конформизъм, като е решена да се жертва за спасението и на техните души… В проточилата се месеци лична човешка драма проличава яркото морално превъзходство на българката над нейните мъчители. Св.Злата устоява на безчовечните изтезания и предава Богу дух на 18 октомври 1795 г. Нейният подвиг отеква из цялата българска земя, а и сред останалите православни християни. Църквата я канонизира като мъченица и небесна застъпница на поробените християни. Народът ласкаво я нарича и “Света Златинка”, като тачи в нейно лице както мъченичеството, така и своите копнежи за истинска любов между хората, за справедливост и нравствена чистота.

 

РЕГЛАМЕНТ

За годишната награда “Българка на годината” на името на Св. Злата Мъгленска могат да бъдат предлагани българки, живеещи извън родината, които със своята активна дейност са допринесли за:

• опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културната идентичност на сънародниците ни по света;

• защитата на българското национално достойнство;

• успешното развитие на български сдружения в чужбина /културни и професионални организации, училища, медии и др. /

• организирането на благотворителни акции и хуманитарни проекти, посветени на България;

• популяризирането на българската култура, историческо наследство и традиции  в съответните държави;

 

Право да номинират кандидатки за годишното отличие “Св. Злата Мъгленска” имат:

• български сдружения от чужбина и техните партньори от България;

• български медии от страната и чужбина

• организирали се за конкретната номинация инициативни групи от българи (чрез подписки, писма, публикации в медиите и тн.), както зад граница, така и в България

Предложенията за отличаване с наградата „Българка на годината  2013” трябва да съдържат в писмен вид мотиви за номиниране на конкретна личност, както и биографична справка на номинирания. Могат да бъдат придружени от материали с допълнителна информация за кандидатурата – линкове към публикации, копия на печатни материали, снимки и др. 

 

УДОСТОЯВАНЕ С ОТЛИЧИЕТО

Номинациите ще се разглеждат от специално създадената за целта  К омисия, която включва личности, доказали съпричастността си към темата българи в чужбина. Съставът на комисията се утвърждава официално от председателя на ДАБЧ.

 

ВРЪЧВАНЕ НА НАГРАДАТА

Наградата „Българка на годината” 2013 на името на Св. Злата Мъгленска ще бъде връчена през месец март 2014 година.

 

Предложения за носителки на наградата се приемат в Държавната агенция за българите в чужбина от 18 октомври 2013 г. – Деня на св. Злата Мъгленска,  до 15 януари 2014 г.

 

Изпращайте вашите предложения на следния адрес:

Държавна агенция за българите в чужбина

бул. Дондуков 2А,

София 1000, България

(за отличието „Българка на годината”)

bul. Dondukov 2А,

Sofia 1000, Bulgaria

или на e-mail: aba@aba.government.bg

ДАБЧ

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...