Тенис: Цонга отстрани Федерер по пътя си към полуфиналите на Ролан Гарос

Жо-Вифрид Цонга успя да се наложи над Роджър Федерер с 7-5 6-3 6-3 в четвъртфиналите на Откритото Първенство на Франция.

Поставеният под номер шест в основната схема се справи с 17-кратният шампион в турнирите от Големия Шлем само за час и 51 минути игра и по този начин си осигури място сред последните четири на Ролан Гарос.

Това ще е първото участие на французина в полуфиналите на този турнир, като в спор за място на финала Цонга ще трябва да премери сили с испанеца Давид Ферер.

Победата на 28-годишният тенесист му помогна да се реваншира за миналогодишните си слаби тенис резултати и отпадане на четвъртфиналите в Париж, когато той имаше четири мач пойнта, но загуби от Новак Джокович в пет сета.

Федерер от своя страна се стремеше към своята рекордна 58 победа в мачовете от Ролан Гарос, както и 34-ти полуфинал на турнири от Големия Шлем.

Швейцарецът и бивш световен номер едно имаше превъзходство над представителя на домакините, след като го бе победил в девет от 12-те им преки двубоя до този момент.

Цонга обаче успя да се наложи отново над Федерер в четвъртфиналите на Уимбълдън през 2011 година, въпреки че изоставаше с два сета. Този път играта на французина граничеше с перфектна и той заслужено отива на полуфинал пред собствена публика. Да се надяваме, че той ще зарадва с още добри тенис новини своите привърженици в Париж.

Георги Иванов


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...