Лео Меси – Футболният Еверест

Лионел Меси е толкова различен от един крив образ на „спорта”, който вилнее из  една обширна  чалга-среда на съвремието, че  си мислиш дали времето не се е пропукало и двата феномена от различни епохи сега съществуват едновременно. Около него няма далавери, не го преследват полицаи и проститутки – професионални или волунтерки, няма скандали с журналисти и фоторепортери, не ругае реферите, клубовете и родината си и не дружи нито с испанския крал, нито с президента на Аржентина. Даже няма собствена дискотека, не ходи на лов и не играе тенис с топ-политици и банкерите на съвремието.

Вместо това той играе футбол и инвестира във Фондацията „Лео Меси”, чиято цел е „всички  деца да имат еднакви възможности”.  Центърът е в Росарио – Аржентина, родният град на Меси, а дейността й е международна и се състои в реализирането на програми за лечението на деца имащи проблеми с ръста. Същото, от което е страдал малкият Лео.

Баща му е металург, майка му чистачка, аржентинци от италиански произход, имат четири деца, а един ден се разбира, че Лео, който вече играел футбол, не расте!  Лечението му изисквало по 2 000 долара на месец, а баща му бил и току що  уволнен!

Безизходицата свършва  за пет минути, в които  Карлес  Рехач вижда как 13-годишното хлапе си общува с топката, и още други 5 минути, в които фамилията Меси подписва професионален договор с „Барселона” върху една салфетка, която и днес се съхранява сред  символите на най-големите успехи на този фантастичен клуб.

 Четири най-високи футболни награди в света в четири последователни години за Лео Меси: 2009, 2010, 2011, 2012В прочутата футболна Школа на „Барселона” Лео израства на ръст  до 1.69 м, което е малко, но много, ако човек има духът и душата на Лео Меси. Израства и духовно, достигайки такива предели, каквито са много рядко срещани по наше време. Любовта му към футболната игра изгражда у него стоманен професионализъм. Богатството за него са творенията, които създава на футболния терен. Никога не е искал повече внимание или пари от Клуба. От там сами му ги предлагат. Договорът му е, ако не се лъжа, е до 2018 година… Неговите порядки и навици не са се променили за тези 12 години, през които той стигна Еверест в световния футбол. Той е безкрайно внимателен и се отнася почтително към всеки човек. Дори предпочита да поговори с портиера на Барса, отколкото с някоя ходеща на два крака банка, пълна с пари. Не досажда никому със своите прозрения, жалби и с хвалби, които напълно липсват в главата му. Дори никога не звъни и на съотборниците си за да не ги безпокои. Телефонът му е само за да говори, когато го потърсят…

– Сякаш играе някакъв друг спорт. Почти невъзможно е да правиш това, което той прави на скорост, – казва за Меси треньорът на Аржентина Алфио Басиле.

– Моят 40-годишен рекорд от 85 гола в 60 мача бе счупен от най-добрия футболист на света.  Единственият му недостатък е, че не играе за Байерн – шегува се световният шампион с отбора на Германия Герд  Мюлер.

– Меси доминира във футбола, както Майкъл Джордан го правеше в баскетбола. Малко хора успяват да го постигнат. Съжалявам  тези, които искат да седнат на трона му – това е невъзможно, това момче е уникално – говори за него треньорът му в „Барселона”  Хосеп Гуардиола.

Днес, в нашия потребителски свят, където алчността за притежаване на вещи, на къщи, автомобили, слава, власт,  надмощие… максимално се използва от едни хора и създава нещастието на много повече,”Феноменът Меси” ни окриля с надеждата, че не всички са обсебени от тази пандемия. Пословична е неговата вярност към „Барселона” и към родната му Аржентина. Друг като него би яхнал Златния телец и… ах, щеше да има толкова много за писане!

Когато взе в ръцете си своята четвърта топ-футболна награда той каза:
– Да ви кажа честно, това е напълно невероятно! Нямам думи да опиша каква радост чувствам  сега! Но искам да изтъкна заслугата на останалите ми колеги от Барселона, най-вече Андрес ! Горд съм, че мога да тренирам и да играя с Вас! Бих искал да благодаря и на всичките ми приятели от националния отбор на Аржентина. На всички, които са работили с мен – треньори, помощници, на моето семейство и на моите приятели. А също и на моята съпруга и на моя син. Благодаря ви!

Общо наградите на ФИФА за 2012 година:

1. Носител на Златната топка за най-добър играч за 2012 г: Лионел Меси (Барселона /Аржентина)
2. Най-добър треньор в света за 2012 г: Висенте дел Боске (селекционер на Испания), следват Пеп Гуардиола /Барселона/ и Жозе Моуриньо /Реал М/.
3. Най-добър треньор на женски отбор: Пиа Сундхаге (треньорка на САЩ, олимпийски шампион)
4. Най-добра футболистка в света: Аби Уамбах (САЩ)
5. Специална награда на президента на ФИФА Сеп Блатер за принос към футбола: Франц Бекенбауер (Германия)
6. Идеалният отбор на годината на ФИФА: вратар – Икер Касияс (Реал М/Испания); защитници – Дани Алвес (Барса/Бразилия), Жерар Пике (Барса/Испания), Серхио Рамос (Реал М/Испания), Марсело (Реал М/Бразилия); халфове – Шаби Алонсо (Реал М/ Испания), Шави Ернандес (Барса/Испания), Андрес Иниеста (Барса/Испания); нападатели – Лионел Меси (Барса/Аржентина), Радамел Фалкао (Атлетико М/ Колумбия), Кристиано Роналдо (Реал М/Португалия)
7. Награда за спортсменство: футболната федерация на Узбекистан
8. Наградата „Ференц Пушкаш” за най-красив гол на 2012 г.: Мирослав Сток (Фенербахче/Словакия), втори е Радамел фалкао (Атлетико М/Колумбия), трети – Неймар (Сантос/Бразилия)

Четейки футболните награди на ФИФА за 2012 година човек има чувството, че кара курс по испански език. Абе, къде сте бащи и наставници на футбола – ингилизи, германци, холандци, наследници на Римската империя? Арррива Латинос!

ЛЕО МЕСИ

Име: Лионел Андрес Меси Кучитини
Дата на раждане: 24 юни 1987 година
Място на раждане: Росарио, Аржентина
Височина: 1,69 метра
Тегло: 67 килограма
Пост: атакуващ полузащитник, нападател
Отбор: Барселона – от 2004 година

Успехи с Аржентинския национален отбор:

Първо място и Златен олимпийски медал от „Пекин2008”
Първо място на Световно първенство за младежи до 20 години – 2005 година

Спечелени отличия с „Барселона”:
Три пъти Шампионска лига – 2006, 2009, 2011.
Пет Шампионата на Испания  – 2005, 2006, 2009, 2010, 2011
Две Купи на Испания – 2009, 2011
Две Суперкупи на Европа – 2009, 2011
Пет Суперкупи на Испания –  2005, 2006, 2009, 2010, 2011
Две Световни клубни първенства  – 2009, 2011

Индивидуални награди:

Четири пъти трофея “Златна топка” – 2009,2010,2011,2012
Голмайстор на испанското футболно първенство 2009-2010 година с 34 гола и 2011-2012 година с 50 гола
Четири пъти голмайстор на Шампионската лига: 2008-2009 година – 9 гола, 2009-2010 година – 8 гола, 2010-2011 година – 12 гола, 2011-2012 година – 14 гола, рекорд на Шампионската лига.
Най-добър играч на летните олимпийски игри в Пекин-2008.
Най-добър играч на световното първенство за младежи до 20 години – 2005
Голмайстор на световното първенство за младежи през 2005 година с 6 гола.

Други рекорди на Лео Меси:

Най-много голове с екипа на Барселона във всички турнири – 289
Най-много голове с екипа на Барселона в Ла Лига – 196
Най-много голове с екипа на Барселона в Международните турнири – 61
Най-много голове с екипа на Барселона във Шампионската лига – 56
Най-много голове за един сезон(клубен и национален отбор) – 98
Най-много голове с екипа на Барселона за един сезон – 73
Най-много голове с екипа на Барселона за един сезон в Ла Лига – 50
Най-много голове с екипа на Барселона за един сезон във Шампионската лига – 16

Климент Величков
В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...