Чикаго среща загадъчни дърворезби от Вароша…

Димитър, от Земята на майсторите

Някъде доста преди Великден, но за Великден, по Чикаго се разбра, че от България е дошъл човек, който носи със себе си десетина загадъчни и тежки дърворезби, правени от познатите по света тетевенски майстори  на  художествените занаяти. После, като се опознахме с Пламен Тодоров, стана ясно, че няма никакво тайнство, а донесените солидни релефи с цвят на старо злато, с нежно и дискретно очертаните библейски сюжети или познати образи от нашата история, са просто продукт на високото изкуство на добре познатия резбар Димитър Димитров, който живее у Вароша – Земята на големите майстори. И там си работи.

И тогава, след  бързо родените идеи и разговорите по тях, с участието на свещеници и църковни настоятелства и енергичната инициатива на генералния консул на България в Чикаго, г-н  Симеон Стоилов , още и журналисти и галеристи, тръгнахме към една поредица от изложби в Чикаго с финален акорд в един приказен кът на Чикагската ботаническа градина  и то по време на  чикагската визита на президента  и други гости от България.

Идеята е да се покаже това българско изкуство в Новия свят, да се задздравят добрите връзки и взаимоотношеня между  духовни и културни институции сред  българската общност и да се помогне на самия творец,  който за да работи преодолява с особени усилия и воля тежък физически недостатък.

Идеята е да се покаже това българско изкуство в Новия свят

Затова и сега изложбата  ще бъде по Великденските празници в Българската Православна Църква “Света София”, след това ще гостува в Българската Православна Църква  “Свети Иван Рилски – Чудотворец”, от там ще посети Българската Православна Църква  “Света Тройца” в град Мадисън – Илинойс.  

Следващи материали  в чикагската преса, които няма да се забавят, ще ви запознаят, Драги наши читатели, с това близко до българския дух изкуство, намерило своето съвършенство в Тревненската майскорска школа. Ще научите повече и за неговия творец  Димитър Димитров,  и може би, някой от нас  ще постави в своя американски дом един топъл и сърдечен роден извор на спомени и мечти по детство и младост из България.  

Затова и посъбрахме някои казани, други писани неща, и Ви ги предлагаме сега да ги прочетете. Срещнете подготвени големите  и красиви дърворезби, направени за Вас от Димитър Димитров във  Вароша…

 


Чикаго среща загадъчни резби от Вароша…                          

Пламен ТодоровПламен Тодоров, отскоро в Чикаго, е представител на тревненските майстори, и специално на Димитър Димитров,  той проправя пътя на тяхното високо изкуство в САЩ. Малкият ни разговор с него се получи голям, защото много имаше за какво да се пита и за какво да се разсаже…

– Господин Тодоров, от кога се опитвате да създавате по-добри условия за изява на талантливите български майстори на дърворезбата?

– Пожелавам най-напред на всички мои сънародници в Чикаго и САЩ весели Великденски празници и в навечерието им нека бъдем по-добри и по-смирени…
Още като армейски офицер, през 1980 г. предложих една идея, която беше подкрепена от Минсистерство на отбраната: завършилите дърворезбарски училища да отбиват военната си служба в един крайдунавски военен гаринзон. Там бяха създадени и всички необходими условия за работа на младите творци.
Това им даде добри условия да не прекъсват своето творческо развитие по време на армейската служба, подкрепи таланта им, така те и намираха повече възможности за реализация в близко бъдеще.
След промените в Източна Европа и България през 1989 година, тяхното умение намери приложение и в производсто на мебели, в страната ни  започнаха да се правят висококачествени резбовани мебели от дърво.

– Разкажете за условията, при които работят българските резбари, за Тетевен и Ловеч, за тези китни  балкански селища, планини и гори… Къде и по кои манастири и  галерии в България има дърворезби?

– Дърворезбарите работят при трудни условия. Изкуството само по себе си е трудно и тежко, изсква много време за да оживее една творба. Това е сред причините младите творци да не проявяват интерес към  древното българско изкуство. Добрите майстори дърворезбари са на преклонна възраст, а инструментите, с които ваят тези шедьоври са стари и тежки за работа.
В България едва ли съществува манастир, църква или параклис, където майсторите да не са оставили своя отпечатък. Тяхната висока класа личи отдалече!
Дърворезбата присъства и в много обществени и държавни сгради в България, включително и в архитектурен комплекс какъвто е този в Бояна.

– Какви сюжети се развиват? Какви възможности като техника има, за да се правят тези шедьоври? Къде в Европа и по света е позната българската дърворезба и нашите майстори?

– Дърворезбите изработвани от нашите майстори пресъздават сюжети от Адам и Ева до съвременния абстракционизъм, от Хан Аспарух до Васил Левски. Тези творбии се виждат на изложби от Европа до Австралия. Отделни творби се намират у  ценители в Русия, Гърция, Франция, Италия, Испания, Германия, Япония, Бразилия…

– Разкажете за майсторите на дърворезбите, и специално за Димитър Димитров…

–  През тези светли християнски празници – Лазаров ден, Цветница и Великден, ние хората смирено се поклонихме и си покланяме и пред таланта на Димитър Димитров – Митака и  благодарим на Бога, че има такива личности като него. Той е създател на уникална иконна дърворезба, състояща се от дървени платна. Това е самобитно богатство представящо хиристиянските обичаи и нрави. Но съдбата не беше особено благосклонна към този творец създал “Иконостаса на живота”… Той от години е неподвижен, прикованкъм към леглото или в инвалидната количка… Това не му пречи да продължи да създава шедьоври за идните поколения. Не може да става, не може да ходи, но може да твори с длето върху дърво, да извайва образи, така като никой друг не може да го направи.

Каква воля за живот трябва да има човек, за да поставя всяка сутрин ръце върху дървеното платно, твърдо като камък, и с длето да дълбае фриз след фриз, така че след месеци да ни представи новия си шедьовър. Каква сила на духа трябва да има човек, че да продължи напред! Не е ли ирония на съдбата, че този майстор – дърворезбар може да извае всеки образ, който оживява върху студеното и твърдо дървено платно, а в същото време той може само да отвори прозореца да влезе чист въздух от стария квартал “Вароша” на град Ловеч или да пусне ключ завързан с въже, така че да влезе последния гост за деня, дошъл да се наслади на творбите му. Това е героят на нашето време, а не другите спорни личности…

Дълбок поклон пред таланта на дърворезбаря Димитър Димитров - Митака!

Дълбок поклон пред таланта на дърворезбаря Димитър Димитров – Митака!

– Какви са впечатленията Ви от Чикаго и какви са намеренията Ви в бъдеще?

– От 6 месеца съм в САЩ. В началото се впечатлявах от реда, организацията, модерните технологии и изобилието, което ни заобикаля навсякъде. След време тези първи впечатления се замениха с бързото ежедневие, надпреварата с времето. Представата за Америка, създадена от филмите на Холивуд, се различава  много от действителността!
Сега новото предизвикателство пред мен в САЩ е да вложа повече усилия и познания в обществено-полезната дейност, която кипи сред българската общност в Чикаго за интеграция в американската нация и просперитет, но и за опазването на нашия език, духовност и култура….

– Разкажете някои основни моменти от своя живот и дейност досега.

– Моите корени са от Ловешко – Троянския край. Завършил съм Висше военно училище и Военна Академия. Бях офицер в Министерство на отбраната. Завършил съм и магистратури –  Икономическа социология и Макроикономика от Университета за национално и световно стопанство. След 1994 г до идването ми в САЩ имах бизнес за производство на мебели, дървени детайли паркет.

– Очаквахте ли достатъчно заинтересованост и съпричастие от страна на личности, организации и институции в Чикаго и САЩ за осъществяване експозиците на изкуството на Димитър Димитров?

Впечатлен съм от общия стремеж на мнозинството сънародници към позитивизъм и истинското задоволство, че някой сънародник е направил нещо хубаво. Ще разкажа това и на Димитър е на други колеги и приятели в България, там има необходимост от такива оптимистични нотки! Удивителни са ентусиазмът и богатата фантазия, с които   протича подготовката и първите етапи на експозицията – участват мнозина и лично, както и чрез своите църкви, клубове училища и организации…

Интервю на
Климент  ВЕЛИЧКОВ, Чикаго



“Нека майсторът продължи още по-успешно делото си”!

За нашата църква  е чест тук, при нас,  да бъдат представени  създадените с такова високо умение и талант  дърворезби на Димитър Димитров, който  ги е изработил в родната България. Всички знаете на каква голяма посещаемост се радва залата към храмовия комплекс на Българската Православна Църква “Света София” в Чикаго  и това ни радва, защото мнозина ще имат възможността да видят тези творби. Освен своята духовна същност, те имат и висока художествена стойност.

Разбрахме от организаторите, че известен процент от откупените творби на майстора се полагат за изложбения салон. Но нам ни се струва, че техният творец като че има повече нужда от средства за да продължава творчеството си, поради своето увредено физическо състояние, и затова  апелирам към всички, които оценят изкуството му и имат възможност – да откупят харесаното, а ние ще предоставим всичко на  майстора – за да продължи по-успешно делото си!

Съвсем наскоро наши гости бяха около четирдесет свещенослужители, начело с главата на Българската Епархия в САЩ, Канада и Австралия Митрополит Йосиф и неговия заместник Епископ Данаил. За четвърта година поред ние се срещаме в Чикаго и в протежение на 4 – 5 дни, по време на Великия Пост, благодарение и на усърдната служба и молитви, които ни дават голяма сила, както и на нашите богословски беседи, се стараем да променим към по-добро живота… Забележително е, че винаги, всяка година , все и нещо хубаво по това време се случва. Ето че и сега бяхме благословени с тази красива изява на човешкия и християнски дух, материализиран в тези прекрасни образи, върху ореховото дърво, изваяни от твореца Димитър Димитров.

За Великото Христово Възкресение, за Вярата, Надежда и Любовта, която ни вдъхва Спасителят, радвайте се и бъдете благословени! И нека живеем по-задружно помежду си, нека сеобичаме и да се  поздравим за Великия Ден:
Христос Воскресе!

Църковното настоятелство и
Отец  Грую Цонков,
БПЦ “Света София” – Чикаго


Експозицията “Иконостас на Живота”

Балканите са люлка на европейската цивилизация. От тук богатите културни традци и знания се предават от поколение на поколение в самите Балкани, в Европа и по света. България и българите изпълняват достойно мисията  да опазят своята вековна култура. Прекрасен пример за това е днешният ни фолклор, писменост и изкуство.

Експозицията от дърворезби “Иконостас на Живота” на Димитър Димитров, която е включена в Първи Велик Чикагски Църковен Благотворителен  Маратон, е също така свидетелство за високото ниво на изкуството, на занаятите, развити по нашите земи.

Дорворезбата, Глината, Кованото желязо…  Тези занаяти са уникална среда, в която се запазва българската духовност и култура. Подпомагането на изявените таланти, които при тях предават през поколенията своето умение, са като свиден източник на българската душевност, до която трябва да се докосват и да не я забравят бъдещите поколения. Нека бъдем добри, нека си помагаме, нека бъдем горди от себе си, нека бъдем полезни на нашето общество. И в дните на големите Великденски празници да си пожелем едни на други здраве и благополучие!

Илиана Тодорова


“Великолепни творби – направени с голямо умение!”

– Пред нас са великолепни творби, направени от един човек с  голямо умение – казва отец Валантин Ноцков. –  Отлично направени! Димитър Димитров ни показва дори само в тези десет  свои творби, които са достигнали до нас в Чикаго, пълнотата на своя талант. За всични ни е радост да се чуе за талантите в България.  Да се види какво можем.
Присъстващите се присъединяват към мнението, че всяка творба е едно завършено художествено произведение. Особено  впечатляват  “Света Богородица”,  “Светото Разпятие”, “Света Тройца”.  За православието дърворезбата  е едно от основните изкуства, с които се изразяват духовната сила и величието на нашата Вяра. Може да се гордеем, че в България винаги сме имали и имаме големи майстори.  Нека сега всички отворим сърцата си и за голямото изкуство на Димитър, който ни зарадва и окуражи за Великден със своето изкуство!

… В разговори по-нататък става дума и за български резбари, майстори на длетото и техни помощници – волунтери, които  са създали прекрасни творения и по нашите църкви в Америка. В Чикаго работи Васил Габеров, който енаправил иконостаса на църквата “Свети, Свети Кирил и Методий”. Голяма е благодарността  към Огнян, който създава иконостаса на “Свети Иван Рилски Чудотворец”. Също и към Иван Хаджиминов и съпругата му Райна,  които правят  дарение на  “Свети Иван Рилски – Чудотворец” с образите на патрона на храма, на “Свети Климент Охридски” и “Свети Паисий Хилендарски”, с  “Алеята на българската историческа слава”  /образите на Аспарух, Борис – Покръстител, Симеон Велики, Васил Левски  и Хринсто Ботев/. Свой принос има и  Самуил Каварджиев, който е направил много при създаването на всичко това, а и сам пише, рисува с думи , духовната красота на вярващия човек… При всяко идване в Храма се вижда и достолепната красота на главната врата, красиво и вещо изваяна  от Христо Оцкинов!

Строен някога като лютеранска църква – храмът се превръща в православния чикагски “Свети Иван Рилски – Чудотворец” след  обстоен ремонт, с много труд и грижи.

– Резултатът е положителен, защото при нас църковно настоятелство и свещеник сме като един тим – говори  Валентин Ноцков  за президента Боян Чавдаров, Емил Давидков, Пол Петров, Красимир Дечев, Крум Тирилов, Добри Карабонев.

На този Великден се очакват хиляди православни, ще дойдат и американци, като олдермен Колертън, който подари на храма картина, рисувана по времето на Чикагското изложение и гостуването на нашия Алеко Константинов на него… И може би ще е интересно да се експонира  тази картина заедно с дърворезбите на Димитър Димитров, дошли на гости, а може би и за постоянно, в Чикаго…

Църковното настоятелство и
Отец Валентин Ноцков
БПЦ “Свети Иван Рилски – Чудотворец”, Чикаго

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...