Американката Лейси Коуп с най-големия приз на Американския университет в България

На тържествена церемония бяха наградени изявени студенти на Американския университет в България.

Четвъртокурсничката от САЩ Лейси Коуп грабна най-голямото отличие на Американския университет в България – президентския медал. Тя получи своята награда на ежегодната тържествена церемония, провела се в АУБ. Почетен оратор на церемонията беше Галина Чулева, първият президентски медалист на АУБ от 1995 г., понастоящем директор „Маркетинг комуникации” на Globul и Germanos.

 

Лейси Коуп и Галина Чулева

Лейси, родом от Калифорния (САЩ), идва в АУБ през 2009, за да последва своята страст към българския фолклор. В АУБ тя основава женски фолклорен ансамбъл „Светлина”, който събира на едно място студенти от цял свят, за да изучават и представят български фолклорни песни и танци. Лейси е доказала своята съпричастност не само към общността на АУБ, но и към Благоедград. Като член на Клуба за по-добро общество тя посещава Дома за деца, лишени от родителски грижи – Благоевград, за да учи децата на английски език, както и е участвала в проекти за защита на животните. През последните седем години е работила на доброволни начала в Източноевропейския център за фолклор, където е организирала информационни сесии. Тя, също така, е част от клуб „Бродуей” към АУБ и участва в мюзикълите „Лак за коса” и „Мулен руж”. А пък зрителите на „Брилянтин”, чиято премиера е днес, ще се насладят на костюми, които са изработени под зорките наставления на Лейси.

Носителят на президентския медал на АУБ трябва не само да има отличен успех, но и да олицетворява идеалите на образованието в американски стил liberal arts – да съчетава успешно учебния процес с дейности извън клас, които да допринасят за развитието на общността. Според Лейси, „класическото американско образование ти дава възможност да се изградиш като личност, да бъдеш инициативен и да поемаш отговорност за действията си. Идването ми в АУБ е най-доброто ми решение – университетът ми предложи невероятна международна среда, прекрасни преподаватели и състуденти, които винаги са ме подкрепяли и вдъхновявали”.

В областта на икономиката награда получи Елица Дерменджийска, която е приета в IESE Business School. Тя е сред малцината студенти, които са приети в МВА програма, осигуряваща 2-годишен договор за работа в световни компании, като McKinsey. Елица е съосновател и президент на клуба Freakonomics към АУБ, организирала е над 15 дискусии с преподаватели и бизнес лидери в университета.

Церемонията за отличаване на изявени студенти на АУБ е най-голямото ежегодно събитие, което признава успехите на завършващите студенти. 142 студенти бяха отличени в почетния списък на президента, а за да получат това признание те трябва да имат успех между 3.8 и 4.00 по четирибалната система (между 5.80 и 6.00 по българската система на оценяване) за не по-малко от два семестъра. Освен тях, студенти от различните специалности в АУБ бяха наградени за своето академично усърдие, извънучебни дейности и принос към университета и обществото. На церемонията бяха отличени и 107 студенти, които са получили стипендии от АУБ за своите постижения.

Албена Кехайова

АМЕРИКАНСКИ УНИВЕРСИТЕТ В БЪЛГАРИЯ

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...