Баскетбол: Звезди от ново поколение

Отборът на” Запада” победи “Изтока”  в 61-ия  мач на “Звездите от НБА”. Резултатът е 152:149 /88:69/.
Срещата се състоя в ултрамодерната зала “Амуей Сентър” в  Орландо.

За Запада стартираха: Кобе Брайънт и Андрю Бинъм (“Лос Анджелис Лейкърс”), Блейк Грифин и Крис Пол (“Лос Анджелис Клипърс”) и Кевин Дюрант (“Оклахома Сити Тъндър”).

За Изтока: Дерик Роуз (“Чикаго Булс”), ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд (“Маями Хийт”), Кармело Антъни (“Ню Йорк Никс”) и Дуайт Хауърд (“Орландо Меджик”).

В резервите бяха:
 “Запад” – Дирк Новицки (“Далас Старс”), Ламаркус Олдридж (“Портланд Трейл Блейзерс”), Марк Газол (“Мемфис Гризлис”), Кевин Лав (“Миннисота Тимбервулвс”), Стив Неш (“Финикс Санс”), Тони Паркер (“Сан-Антонио Сперс”) и Ръсел  Уэстбрук (“Оклахома-Сити Тандер”).
“Изток” – Пол Пирс (“Бостон Селтикс”), Крис Бош (“Майами Хит”), Луол Денг (“Чикаго Булс”), Рой Хиберт (“Индиана Пейсерс”), Андре Игуодала (“Филадельфия 76”), Джо Джонсон (“Атланта Хокс”) и Дерон Уильямс (“Нью-Джерси Нетс”).

Ако погледнем развитието на срещата то в нея имаше интрига само през последните две минути. През останалото време “западняците” методично налагаха стила си на игра и водеха през цялото време  с 10 -15 точки разлика.

Причина за тяхното надмощие бяха индивидуалните изяви  на Кобе Брайънт и Кевин Дюрант.  Ветеранът Кобе /с 14 участия в мача на звездите/ беше втори в статистиката по общо постигнати точки. Разбира се – след Майкъл Джордан…  Но той очевидно не харесваше това,  а търсеше рекорда и купата, заради което направи необходимото…  Игра много сериозно. Пуснаха му и кръв в буквалиния смисъл. Но постигна своето…

Спомням си  през 1998 г., по време на “Звездния мач” в Ню Йорк, когато   го извадиха от игра в края на мача за да може Майкъл Джордан  спокойно да спечели своя последен MVP. Неофициалните коментарии тогава бяха, че бъдещето е пред Кобе, че има време той да спечели своите трофеи…  И това бе така.  Кобе спечели всичко, каквото може да се спечели в баскетбола.  

НБА  винги е използвала Мача на звездите да покаже накъде ще се развива този изключителен спорт и атракция – баскетболът. Тук се залага изключително много на нови имена /като спортна и маркетингова стойност/ . Това шоу с огромна медийна популярност се предаваше в 205 страни, 17 125 души го гледаха в залата  и над 100 000 бяха дошли в Централна Флорида за събитието!  Беше чудесна платформа  да се очертаят главните герои за Лигата през следващите 10 години.  

И Кобе няма да е сред тях. Той е велик играч, но бъдещето е вече зад него. Той взе своето от баскетбола и вече е ясно, че главната роля ще бъде отредена на Кевин Дюрант,  Ръсел Уестбрук, Блейк Грифин, Кевин Лов,  Крис Пол,  Дерик Роуз…  Те са изключително талантливи, жадни са за игра и победи и могат да донесат  на НБА тази енергия, която да изправи Лигата след края на Лок-аута.

В този списък не слагам ЛеБрон Джеймс и Дуейн Уейд, които по-рано влязоха при “великите” и сега са като междинно поколение. Видя се, че играчите, родени през 70-те години, Кобе,  Новицки, Пол…  е време да отстъпват позиции. Кевин Гарнет дори не бе в състава. Звездите вече са други.

Смяната на поколенията е от ключево значение за повишаване на интереса към НБА, както и за запазване на забележителните финансови потоци, които се генерират от всичко свързано с професионалния баскетбол.

Независимо от това как би се развил мача, дали в последната минута ЛеБрон ще сбърка или ще вкара… изводът е ясен: Лигата налага стратегически ново поколение звезди, които ще доминират следващото десетилетие!

Тази тенденция се вижда и от развитието на първенството до този момент. “Маями”  играят страхотно /ЛеБрон е с 27 т., 8 борби и 8 асистенции средно на мач/. Отборът на “Клипърс”  изглежда по съвсем различен начин тази годиана. “Оклохома” /най-младият тим в Лигата/  е хит втори пореден сезон. “Чикаго”, водени от Роуз, играят много стабилно. Според мен шампион ще е някой от тези отбори. Факт е, че Лигата по всякакъв начин търси да наложи нови супер-звезди. Само ЛеБрон не е достатъчен за утвръждаване на търговската марка НБА в глобален мащаб.

Китайска връзка

Около името на Джерами Лин  се състоя медийна истерия, започнала в Ню Йорк. Само за един месец слабо познатият азиатоамериканец бе обявен за явление в баскетбола. Джерами е добър баскетболист, много умно и възпитано момче, което е имало своята не особено добра кариера. На 4 февруари той за първи път излиза в стартовата петица на “Ню Йорк”. Договорът му е за един месец…  
От тази дата започва неговата приказка. Приказката за “Американската мечта”. Лин води отбора и побеждават в 9 от 11-те си срещи. Както споменах медиите в Ню Йорк полудяват по него, те предават своята лудост на публиката и за броени дни Лин стана прекрасен търговски продукт.

В Орландо участва в мача на младежите, където отбеляза само 2 точки за 7 минути игра. И доказа, че успехът на терена е по-различен от медийния. Като харвардски възпитаник  се държеше много симпатично пред камерите, твърдеше че им какво да учи и че престоят му в Орландо за него е чудесен опит. И сякаш съзнаваше, че мястото му не е тук. Той не беше. Нямаше формална причина Лин да играе дори и в двубоя на младите. Ръководството на НБА потвърди, че са го включили,  отстъпвайки под натиска на десетките хиляди негови фенове от социалните мрежи, които са искали Лин да играе. Спортният експеримент този път не се получи, но е факт, че фланелките с името на Лин  свършиха за няколко часа.

Изводи.
1. Този “Звезден мач” бе спасителен… след  баскетболната стачка.  Хубаво е, че го имаше!
2. При нормална ситуация той нямаше да се играе по време на Оскарите.   
3. Новите звезди на баскетбола  се утвърждават за ново десетилетие…

Около събитието…

“Западът” спечели победата така:  152:149 (39:28, 49:41, 36:43, 28:37), след като през второто полувреме авансът им достигна 20 точки. В края Леброн Джеймс поведе Изтока към обрат и разликата бе стопена само до 2 точки.
В общата сметка от победи и загуби води, обаче, селекцията от играчи на “Изтока” с 36:25!

Кевин Дюрант бе избран за най-полезен играч на мача, с неговите 36 точки, 7 борби и 3 асистенции.

Коби Брайънт счупи рекорда на Майкъл Джордан за баскетболист, постигнал  най-много точки в мачовете на звездите. Беше неговото 14-то участие в тези мачове. Сега той има 271 точки, срещу 264 на Джордан – постигнати също в 14 участия /последното през 2003 г./. Следват Карим Абдул-Джабар 251 и Оскар Робертсън – 246.

Джереми Евънс спечели конкурса за забивки в събота, преди Мача на звездите в Националната баскетболна асоциация. Той спечели във вота на феновете, след като демонстрира изпълнение с две топки и забивка над комедийния актьор Кевин Харт. За него бяха гласовете на 29 процента от Туитър.

Кевин Лов  победи в конкурса за отбелязани тройки, след като се наложи над Кевин Дюран  и Джеймс Джоунс.

Ефрем ЕФРЕМОВ

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...