Америка, поглед през речта на Обама

Ето, че и в Америка се говори за криза и проблеми, за липса на пари, орязване на бюджети и икономии. И какво ни предстои, на нас, хората дошли преди година, две или повече в тази страна, най-често заради подобни проблеми в родната си страна? Отговори може да потърсим в традиционната годишна реч на президента в края на януари „За състоянието на Съюза”?  В нея той  ни представи само щрихите на една картина, която всеки ще трябва да дорисува сам за себе си и семейството си в своето „кътче от Америка”.

Америка, поглед през речта на ОбамаОсновният рефрен в емоционалното обръщение на Обама към американската нация бе призивът за сплотяване на силите за да се решат сериозните икономически и финансови проблеми и се гарантира на САЩ достойно бъдеще. „Или ние заедно ще преодолеем мъртвата точка, или това няма да стане” – каза Обама и демократи и републиканци, демонстративно седнали „смесено” едни с други, го приеха с повече ентусиазъм, отколкото, например, в България. У нас не искаме да бъдем заедно с някой друг, а искаме да ни следват. Беропотно. И не само не се отлепяме от мъртвата точка, а вървим като рак.

Обама изложи своя план за оживяване на икономиката. Важно е, наблегна той, не кой ще спечели следващите избори, а колко бързо страната ще се справи с чудовищната рецесия. Той предложи да се замразят за пет години много държавни разходи. Да се съкрати дефицит от 400 милиарда долара за 10 години. Но предлганите мерки не касаят програмите за социално осигуряване, безплатното медицинско обслужванене на възрастните хора, важни пера от бюджета за отбраната. Предлага се да бъдат  съкратени различни корпоративни данъци, да се обединят редица държавни агенции.

Обама сравни предлаганите от републиканците съкращения на държавните разходи в сферата на изследователската работа и образованието с „намаляване теглото на претоварен самолет чрез сваляне двигателя от него”.

Централно място в речта на Обама бе увеличаването на трудовата заетост, с други думи съкращение на безработицата  чрез държавни инвестиции.

Разбира се републиканците, въпреки призива за единство, съвсем не харесват, че държавата може да има водеща роля при създаването на работни места. Още повече, че всички видяхме как първият пакет от стимулиращи милиарди, раздадени от държавната администрация, не донесе очакваните резултати.

Републиканвците също смятат и че замразяването на разходите за следващите пет години няма да доведе до големи икономии. И въпреки това икономически и медийни капацитети са на мение, че между тях и демократите в крайна сметка ще се постигне някакво единство. Защото останалото е просто заедно да се върви към неизвестното и опасното..

Смята се, че като основна ос на това обединение ще бъде опитът на Роналд Рейгън в средата на осемдесетте години на миналия век, когато той, без да повишава данъците /основно табу за републиканците/, намали дефицита в бюджета на базата на затваряне множеството вратички в данъчното законодателство и разширяване обектите за данъчното облагане. Ако в тази насока се намали списването на суми за облагане, защото били дадени за спорт, музика, сказки и пр., може деятелите в тази сфера да започнат още от сега да търсят други източници на финансиране.

Последното „масло в огъня” наля републиканецът Пол Райън, глава на Бюджетната комисия  при Палатата на представителите. Той призова да се пристъпи към незабавно съкращаване  на държавните разходи. Според него, ако в близко време съществуващият дефицит във Федералния бюджет не се намали сериозно,   пред страната се очертава нелицеприятно  бъдеще!

 

Агенция Стартмедия

 

 

 



 

 

………………………………………………………………………………………………………………………

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...