„Манчестър Юнайтед”, Бeрбатов, Чикаго – заедно!

Чикагското летище “О’Хера” беше, а може би и още е, с най-натоварените, най-работните, писти на света. Металните дракони, които отлитат и долитат до нас са от всички краища на планетата. На такова летище му приличаше да предложи меко кацане на един самолет от Европа, който в понеделник, 12 юли 2010 г., ден след финалния мач на Световното първенство по футбол, донесе на крилете си една от най-скъпоценните и почитани футболни реликви на света „Манчестър Юнайтед”!

Футболистите, които ги познаваме най-вече по картинки и телевизионни екрани, заедно със сър Алекс Фергюсън и другите свои треньори, млади и здрави момчета в безупречни костюми, бяха като представителна група от модели, смесили се с пъстрата тълпа на зрителите, дошли да видят ревюто…

Димитър БЕРБАТОВЕдин от тях мнозина познаваме повече от всички останали – Димитър БЕРБАТОВ!
Неговото посрещане беше организирано в броени секунди от три кордона българи, работещи на летището. Неколцина  го срещнаха първи –  даже още преди имиграционните власти.  Вторият – при взимането на багажа се състоеше вече от двадесетина яростни футболни хора, още не изстинали от Световното и попадащи право на Бербатов и „Манчестър Юнайтед”! Представяте ли си! В третия кордон – след митницата, на абсолютно свободна американска земя – посрещащите бяха вече повече, отколкото човек може да ги преброи в суматоха като създадената!
Както винаги челен посрещач беше Ник, чието „Добре дошли” е първата блага дума, с която наши сънародници и други гости на Чикаго ще помнят стъпването на американска земя! Сред тях президенти, премиери, посланици и консули, знаменити актьори и музиканти, научни величия, боксьори като Мохамед Али, сега – „Манчестър Юнайтед” и Бербатов!

– Не, не сам бил по тези места – усмихва се Бербатов. – Ама това е непонятно… Толкова българи! Да не е летище София?  Да не са ни отвлекли?

Разговорите стават шарени. „Какво му каза, а той какво?” питат колегите Сталю Шишманов, който като че проведе най-дълга беседа с Бербатов, а той отговори: Казах му „Митко, добре дошъл при нас!” и той ми отвърна: „Добре заварил!” Изключително скромно и възпитано момче! И всеки го споменава с добро – някой друг да се е сетил лично да направи нещо за децата?

Прииска ни се по едно време да му кажем: „…не би ли се върнал в Националния?” Но знаем ли какво е там? В Националния, по вестниците, из улиците, сред хората, в безвремието? Що и ние не се връщаме, като караме другиго да се върне? И замълчахме. Разменяхме си повече общи приказки. Гордеем се с тебе! Я виж тука – нашите вестници! 100 000 сме в Чикаго! Благодарим ти за „Фондация Бербатов” – и наши деца са вече награждавани. Добре ли си? Вали ли дъжд в Англия. Ходи ли на море… Нали знаеш, че те обичаме и че сме с тебе! Добре, че си ти… Не им обръщай внимание на ония… И пр. и пр. Да не искате да почнем да го питаме – абе, ти, що си толкова интелигентен, а не вземеш да бухаш голове!? Впрочем , не бяха важни семплите думи, а усещането, което човек придобива към събеседника. И, мисля си, даже съм сигурен, че много, много хора в Чикаго ще бъдем щастливи с новия футболен сезон на Бербатов. Хубаво е, че идват за по-добра кондиция при нас! „Манчестър Юнайтед”!

Ето го и целия отбор:
Едвин ван дер Сар, Томаш Кушчак, Пол Скоулс, Райън Гигс, Димитър Бербатов, Джон О’Шей, Уес Браун, Рафаел, Джони Евънс, Дарън Флетчър, Дарън Гигсън, Крис Смолинг, Нани, Фабио, Федерико Македа, Дани Уелбек,  Маме Бирам Диуф, Ричи дьо Лае, Кори Евънс, Бен Еймъс, Габриел Обертан…

Доволни ли сте от тези момчета, които вече са на чикагска земя?
О, няма го Руни-и-и! Няма го, защото е получил допълнителна почивка след Световното първенство. Няма нищо страшно – травмата му на глезена, която се обади в Южна Африка, сега е млъкнала – и тихо! Да спи зло под камък.  Но няма да играе мачове в „Новия свят”. Готви се за новия сезон. На 14 август МЮ започва с Нюкасъл, следват Фулъм, Уест Хям, Евъртън, Ливър..пуул! Юнайтед има да си взима пропусната 2010-та година титла!
24-годишният Руни бил вече отишъл с Колийн и синът им Кай на Карибите… Като се върне в Манчестър ще подпише нов договор за 150 000 паунда седмично, с други думи – всеки месец – милионер!

Ами Рио Фърдинанд? Няма го и него, защото ще пропусне първите 2 месеца от новия сезон. Контузия в коляното. Не можа да играе и за Англия на Мондиала. Но може би ще играе през септември на европейските квалификации срещу България… Нали знаете, че за Евро 2012 ще се бием в една група пак с Англия, Швейцария, Уелс и Черна гора! Аман! Вече въобще не може да се намерят по-слаби отбори от нашия, та да имаме и ние късмет.

В базата на „Юнайтед” остават и контузените Гари Невил, Майкъл Оуен, Антонио Валенсия и Андерсон. „Както често се случва, извън сметките е и Оуен Харгрийвс”.

Накрая питате: къде е новото попълнение на отбора Хавиер Ернандес, който игра на Световното от Мексико? Отговаряме веднага – ще се присъедини в към отбора в Хюстън на 27 юли.

Дойде време да узнаем и най-главното: какво ще прави „Юнайтед” из Америка?
Много просто. И важно. От 12 до 30 юли ще се обиграва, защото ще трябва през 2011-та да става шампион на Англия, на Европа, още и някоя друга купа да спечели.

Програмата:
1. Тренировъчен лагер в Чикаго: 12 – 15 юли
2. Мач в Торонто със „Селтик”: 16 юли, петък.
3. Мач във Филаделфия с „Филаделфия Юнион”: 21 юли, сряда.
4. Мач в Канзас Сити с „Канзас Сити Уизардз”: 25 юли, неделя.
5. Мач в Хюстън със Сборен отбор на МСЛ: 28 юли, сряда
6. Мач в Гуадалахара, Мексико, срещу бившия отбор на Хавиер Ернандес Чивас: 30 юли, петък.

В този списък мексиканците от Гуадалахара изглеждат най-коравия отбор. И мачът в Хюстън срещу звездите от Главната американска сокър лига обещава сериозна игра. Видяхме американския отбор на Световното, разбрахме, че играят срещу всеки с пълно присъствие на духа и вече много добра кондиция и техника. „Канзас Сити” имат талантливи футболисти като Джими Конрад, датския вратар Джими Нийлсън и Кей Камара – един много остър нападател. „Филаделфия Юнион” е сравнително млад отбор, но с играчи като Алехандро Морено, национал на Венецуела, французинът Себестиян льо Тукс, отличен реализатор и колумбиецът Торес – човек с магнетичен дрибъл и пас.

Един от техническите мениджъри на клуба, който е идвал и преди на тренировъчни лагери в САЩ, твърди, че по тукашните места съоръженията са „страхотни”.  Според него сегашният екип от около 25 футболисти и 15 треньори, специалисти и технически лица е много сериозна група, която ще свърши отлична работа. И той си има, като мнозина „някоя и друга муха в главата”. Похвали се: „Когато са с мен – играчите носят един цвят, треньорите и специалистите – друг. Да има разлика!”

А сега вече – наистина накрая – най-важното! Защо „Манчестър Юнайтед” идва в Америка, а не в Русия или Аржентина, например…?
Защото си идва като у дома.

Добре дошли в Чикаго „Юнайтед” със сър Алекс и Бербатов!Ако сте забравили – от началото на тази години негов генерален спонсор е AON.
Нищо, че загуби английското първенство и финала на Европейските клубни шампиони…  Нищо, че  има световна финансова криза… Пред прага на „Манчестър Юнайтед” се бяха наредили на опашка кандидати за спонсорство. Арабският телекомуникационен гигант Saudi Telecom, още Samsung, индийската фирма Tata, и пр. Но спечелиха американците. Горчивината от загубите беше подсладена с пари, получени от Чикаго. Много пари. През юни 2009-та „Манчестър Юнайтед” направи още един световен футболен рекорд. Клубът получава 80 милиона фунта стерлинги /130 милиона долара/ от “Aon”.

Всички знаем в Чикаго небостъргача на тази огромна брокерска компания, чиято основна дейност са консултациите за избор на застрахователни компании при частни и корпоративни клиенти. Щабът е на 200 East Randolph Street – в сърцето на Даун Таун, почти на езерото „Мичиган”. 350-метровият небостъргач е облицован с бял гранит. Повече от  46 000 сътрудници на корпорацията работят по цял свят – включително и в България.

Защо това е световен рекорд? Защото всички сегашни и предишни рекламни договори в историята на футбола остават назад. „Дойче Телеком”, например дава на „Бавария” Мюнхен 17 милиона фунта годишно. “BWIN” има договор с “Реал” Мадрид за 12.8 милиона.  „Samsung” дава на „Челси” 10.7 милиона, „Газпром” – на „Шалке-04” – 10.2 милиона /всичко е дадено във фунта стерлинги/.
С всичкия ли са американците, та дават толкова много пари?

Изглежда, да. Само фланелките с надпис „Манчестър Юнайтед” носят огромни приходи. Клубът има колосално число фенове по света. В Китай, Индия и Малайзия те са като песъчинките по плажа.  МЮ прави всяка година турнета из тези райони. Сега американците от чикагския Аоn са амбицирани да видят легендарния английски футболен клуб на фона на своя небостъргач в Чикаго… Затова и дават сума, която е около 1 процент от пазарната стойност на компанията – 9 милиарда долара.

„Възможността да създадем такъв световно известен бренд се случва не толкова често, че да пропуснем да се възползуваме от нея –  каза пред The Times президентът и изпълнителният директор на Aon Грег Кейси. – В бъдеще ще получим от този контракт с „Манчестър Юнайтед” не малко изгоди. Ние и „Юнайтед” сме безусловни лидери – всеки в своята сфера на дейност”.

Добре дошли в Чикаго „Юнайтед” със сър Алекс и Бербатов!

Климент ВЕЛИЧКОВ
Специално за в. „България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...