Знаете ли, че…

… през 2010 година в САЩ и в много други авиокомпании в света правилата за безопасност при полетите стават много по-строги. Една от причините е опита /за щастие неуспешен/ на 23-годишния милиардерски син Умар Фарук Абдул Муталлаб да взриви себе си и самолета на „Делта” чрез бомба, скрита в панталоните му.

Отсега нататък служителите по безопасността ще полагат особено старание при огледа на долната коремна област и пространството между краката на пасажерите. Недоверието към всякакви течности и шприцове остава. е бъдат въведени скенери, под лъчите на които човек ще се вижда като голо тяло, независимо от протестите, с които се посреща такава мярка.

Освен при качването пасажерите ще бъдат проверявани и вътре в самолета. Час преди приземяването те трябва да останат на своите места без да имат достъп до ръчния си багаж, не трябва да държат на коленете си одеяла, възглавници и пр. Забранява се ползването по време на полета на телефони, интернет и пр.

Докато самолетът е над въздушното пространство на САЩ екипажът не ще обявява нищо относно къде се намират, колко време има до приземяването и пр.

Тъй като Муталлаб скрил 80-те грама взривно вещество даже не под корема, а на още по скришно място в тялото си, някоя си Роза Голян попитала в Интернет: „Добре е, разбира се, че охранителите нямат за сега инструкции да проверяват дали съм девствена или не, но как те ще могат да открият бомба в гащите ако не се решат на крайности и не бъркат навсякъде и дълбоко?”

***
…след 2.5 години работа от корабостроителницата в Турку – Финландия бе пуснат на вода поръчаният от “Royal Caribbean International” пътнически кораб за трансокеански круизи, който повече прилича на остров сред водната шир, отколкото транспортно средство. Той е на 16 етажа, има 2 700 апартамента и побира 6 300 пасажери и 2 100 души персонал. Дължината му е 360 метра. Построен е за 1.5 милиарда долара.

***
… на 70 километра от София, в Стара планина, се намира китно селце, наречено  Горна бела речка. Яйца, козе мляко и сирене са марковите продукти на местните производители. Според икономическите критерии отпреди 3 – 4 века, къща в която има по-малко от 50 кози се обявява за „бедна”. Къщи с до 200 кози били „средна класа”. До 500 кози – „богати”. „Чорбаджия” бил стопанин с над 500 кози. Султански ферман освобождавал от  известния данък  „десятък” всички семейства, които имали под 32 кози. Сега в Горна бела речка живеят 92 души, повечето от тях над 70 години. Те притежават 5 крави, 2 общи вола и 120 кози.

***
… в Лондон и по цяла Англия регистрирането на собствен бизнес или сключването на договор с работодател за българи, които сме и граждани на Европейския съюз, става за час и половина с български паспорт или лична карта, 2 снимки, след като си открил преди минути банкова сметка, направил си данъчна регистрация и имаш свой идентификационен номер.
Заплатата в Англия плащат на 2 седмици по банков път. Първите пари, които могат да се заработят, са 6.50 лири на час /10.30 долара/. Обикновено – за чистене на офиси и апартаменти. В Лондон не е трудно да се намери стая, за която един човек плаща 70 лири седмично, ако живеят двама в стаята – по 50 лири. Много са обявите, които предлагат „… по 50 лири на легло, всичко включено”. Може да си намерите и стая в апартамент с изглед към Темза за 500 лири месечно.

***
…  БСП, които паднаха от власт, защото уж били много леви и много социалисти,  никога не са били нито „леви”, нито „социалисти”. Същото се запазва и сега – само, че  политиката е откровено „консервативна” и „дясна”. В Европейския съюз има споразумение за „намалена ставка” на ДДС при някои важни за обществото продукти – книги, вестници, спортни и здравни дейности, лекарства, дори обществено хранене и пр.

В Германия данъкът сега е 16% , намалената ставка – 7%, Гърция 18, намалената /храни и медицински/ – 9, Малта -18, намалената /храни и медицински/ -0! Чехия – 19, намалената /обществено хранене, билети за култура и спорт, книги и вестници/ – 5. Дори румънците при 19% си купуват книгите и вестниците след намалени данъци за тяхното производство от 9%.

В България  ДДС за всичко е 20%. И за мерцедеси и за патерици, и за стриптийз барове и за букварите на децата, и за златните ланци по шиите на нашите първи хора с дебели вратове и за памуците и марлите за раждащите майки. Само хазартният бизнес при тройната коалиция беше 10%, а като ГЕРБ го вдигна  сега босовете го изживяха като вандалска акция срещу горчивия комат хляб, за който се трудят.

***
… в Южна Африка, където от 1 юни до 1 юли т.г. е Световното първенство по футбол, раждаемостта при черното население е 31 на хиляда, а при белите – 9 на хиляда. При това тук не може да се каже, че белите са по-притеснени материално при отглеждането на децата си.

***
… Осем от най-големите банки в света ще платят до 2011 година на 141,000 свои служители  77 милиарда долара бонуси заради високи достижения в областта на финансовата им политика. Други пък твърдят, че тъкмо банкерската алчност до сега е катализатор икономическата лавина.

***
…  италианците се смеят на вицове като тези:
* Има някои технически достижения на човечеството, които многократно увеличават сексуалните чувства и любовта у жените. Някои от тях са мерцедес, собствен трежър в солидна банка, малък остров в океана, добра роля в холивудски филм. Има и още.

* Марчело се връща неочаквано у дома си и заварва най-добрия си приятел в леглото на жена си. „Винченцо, аз съм длъжен да го правя, но ти защо, за Бога, си се захванал?

* Мъж и жена се разхождат в образцова европейска ферма, където предлагат расови разплодни животни. Гледат таблички пред  някои мъжки екземпляри: „Този бик ни подарява 70 теленца годишно”.  „О!” – казва жената. „Този овен възпроизвежда 190 пъти своя род”. „О-о!” – казва жената. „Този козел работи с пълна мощ 365 дни в годината”. „О-о-о! Трябва да вземеш пример от него” – казва жената. Мъжът я гледа с недоумение: „Е, ама питай го ти – той само с една коза ли работи?”

 


Президент Обама: връщаме всеки цент, който дължим на американския народ!Американският президент Барак Обама

 

Американският президент Барак Обама предложи въвеждането на “Такса отговорност за финансовата криза”, за да бъдат накарани големите банки и другите финансови институции да върнат на данъкоплатците парите за спасяването им по време на финансовата криза. “Поех ангажимент да върна всеки цент, който дължим на американския народ”, заяви Обама в изявление, разпространено от Белия дом. “И моята решителност да постигна тази цел се увеличи, когато видях съобщенията за големи печалби и неприлични бонуси във всяка фирма, дължаща съществуването си на американския народ, който продължава да усеща истинските трудности на тази рецесия”, каза още американският президент. /Ройтерс /

 



Китайски особеностиКитайски особености

 

След направената равносметка в края на 2009-та година стана ясно, че Китай, измествайки Германия,  е вече първата в света страна по експорт на продукция. Според вестник „The Washington Post”, това е поредното доказателство за растящото влияние на страната  в световната икономика.
Китай застана на първо място и специално при продажбата на автомобили, изпреварвайки традиционно първите в тази област САЩ. След като продажбите през 2008 г. бяха 9 380 000 автомобила, през 2009, въпреки кризата, те нараснаха до 13 640 000. В САЩ през 2009 г са продадени малко повече от 10 000 000.

След въвеждането на „правостоящи” пътници в някои авиокомпании /на практика те седят на нещо като високите столчета по баровете/ в Китай се развива модата да се правят отделни паркинги за нежния пол. Главното отличие на „женския паркинг” са ярко-розовите знаци и с метър по-широкото място от стандарта. Дизайнерите на тези паркинги се оправдават с това, че „жените имат по-различно чувство за дистанцията…” Поставени са и специални знаци и приспособления, които позволяват на жената да извърши успешно паркирането без да се вреже в колата на съседката. На тези паркинги работят само жени и появата на шофирана от мъж кола е приравнено с появата на гол мъж в женската баня. Между другото – немските учени установиха наскоро, че жените паркират средно 20 секунди по-дълго от мъжете…
/По материали от печата/

 


Световните шампиони по красота

Мис СВЯТ - Ксения СухиноваВ края на миналата година се състояха две световни първенства, така да се каже. И двете по красота. Най красивите жени се състезаваха в Йоханесбург – Южна Африка – беше нещо като загрявка за приближаващото световно първенство по футбол в тази страна /1 юни – 1 юли 2010/. Наблюдаваха го 2 милиарда зрители- абсолютен рекорд при таза проява.
След периода на момичета с добър загар на кожата, ето че отново блондинка стъпи на трона.  21-годишната сибирячка Ксения Сухинова, студентка в руския  Държавния институт по нефт и газ в Тюмен бе първата сред първите красавици на 109 страни. След нея се класираха представителките на Индия и Тринидад и Тобаго.Мистър СВЯТ - Бруно Кетелс

Най-красивият мъж бе избран в Тайван. Той бе представителят на Боливия  Бруно Кетелс. Беше най-добрият и в четирите кастинга: вечерен костюм, национален костюм, по бански гащета, тест на интелектуалните способности. Той няма нито една вредна привичка: не пуши, не пие, не спи до обяд, ляга си рано вечер и тренира всеки ден по два часа сериозна програма за здраве и красиво тяло. Просто да не повярва човек, но резултатите са на лице. След него се класираха представителите на Испания и Ливан.

 

Редакция „Знаете ли, че…”

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...